V dobri družbi s Kristijanom smo vas povabili na festival Pod Pohorjem –
Oplotnica 2021 in klepetali z ansambloma Nemir in Petan ter skupino Črna mačka.

Ansambel Petan je posnel novo skladbo, z naslovom Vzornik. Skladbo sta Denis in Primož Petan posvetila svojemu očetu ob praznovanju njegovega abrahama. Denis Petan nam je zaupal: "Ta pesem je nastala že pred dobrimi petimi leti, ko je moj brat Primož napisal besedilo in mi ga pokazal. Takoj sva vedela, da je to pesem za očeta, s katero se mu lahko zahvaliva za vse, kar je naredil za naju in za vse, kar naju je naučil." Tako sta pesem prihranila za njegov petdeseti rojstni dan, ko sta jo tudi prvič izvedla. Kot si najbrž mislite, solz ni manjkalo.

Foto: ansambel Petan/osebni arhiv
Foto: ansambel Petan/osebni arhiv

Ansambel Nemir bo letos praznoval že 15 let delovanja in fantje so še zmeraj polni energije. Predstavili so nam priredbo Slovenske pesmi, ki jo v originalu izvaja ansambel Bratov Poljanšek. Matej Barbo: "Pesem smo že skoraj od začetka našega delovanja igrali prav na vsakem našem nastopu. In zdaj, v tem koronačasu, je prišel pravi trenutek, da jo tudi posnamemo. Poklicali smo avtorja skladbe Rudija Poljanška, ki je bil takoj za."

Foto: Ansambel Nemir/osebni arhiv
Foto: Ansambel Nemir/osebni arhiv

Pred nami je tudi nova sezona festivalov na narodnozabavni sceni. Eden izmed tistih, ki je kljub neljubim dogodkom bil izveden že lani, je bil Festival pod Pohorjem v Oplotnici. Organizatorji pa so odločni, da ga izpeljejo tudi letos. Franci Ribič: "Že lani smo kljub epidemiji, sprejeli pogumno odločitev, da festival izpeljemo. Festival, ki je bil posvečen našemu sokrajanu Tinetu Lesjaku, smo sicer morali prestaviti iz meseca maja na september. Na koncu se je to izkazalo, za pravilno odločitev. Tudi letos, tako nameravamo festival izpeljati v septembru, ansamble pa že vabimo k prijavi." Festival naj bi bil izpeljan 10. 9. 2021, ansambli pa se lahko na spletni strani http://festival-oplotnica.si/ prijavijo do 6. 6. 2021.

Foto: Festival pod Pohorjem/osebni arhiv
Foto: Festival pod Pohorjem/osebni arhiv

Skupino Črna mačka sestavljajo sami prekaljeni glasbeniki, ki lahko igrajo skupaj v različnih kombinacijah. Tokrat so se nam predstavili s skladbo Presneta dekleta, ki je sestavljena tudi iz različnih slovenskih narečij, pravi avtor skladbe Jani Čerček: "Malo smo se potrudili in izbrskali slovenska narečja, ki jih je ogromno in seveda ne moremo vseh predstaviti v eni pesmi. Tako da se skozi celotno pesem prepletajo narečja, refren pa je v pogovornem jeziku." In še kot zanimivost, del spota je posnet tudi na Lentu, kjer se vse skupaj začne, nato pa se skozi videospot razkrivajo različni kotički Slovenije.

Foto: Črna mačka/osebni arhiv
Foto: Črna mačka/osebni arhiv