Foto: EPA
Foto: EPA

V oddaji glasbeni radiogram smo se spomnili glasbene zapuščine legendarnega glasbenika Princa. Melodije v Prinčevi glasbi so spevne in jasne, glasbeno ozadje, torej spremljava, harmonija in ritem pa so poglavje zase.

Prince Rogers Nelson se je rodil leta 1958 v Minneapolisu v Minnesoti. Ustvarjati je začel že pri rosnih 7 letih, svoj debitantski album pa je izdal leta 1978. Komercialna glasba v tistem času je bila preprosta in predvidljiva, a je veliki Princ tehtnico obrnil na svojo stran, na stran kakovosti in drznosti. To drznost je vedno znova dokazoval v svoji glasbi.

Princ funka

Prince se v svojem ustvarjanju ni omejil na samo eno zvrst, a ga vseeno najbolj povezujemo s funk glasbo. Zdi se, da je Prince funkovski glasbi dodal čarovnijo. Njegove melodije so spevne in jasne, ampak glasbeno ozadje, kot so spremljava, harmonija in ritem, so poglavje zase. Ta njegov odnos do skladanja popularne glasbe je velikokrat preveč suhoparno glasbeno industrijo precej zamajal.

Pravi oboževalci Princa so umetnika spremljali in oboževali že pred velikim pokom v umetnikovi karieri. Širša glasbena javnost pa mu je genialnost priznala šele z albumom Purple Rain. Verjetno ni bilo mladostnika, ki je živel v 80-tih letih prejšnjega stoletja, ki ne bi naletel na ta album. Naslovna skladba pa greje srca še danes.

Glasba Princa nekakšen učbenik za glasbenike

Lahko bi rekli, da so skladbe Princa kot nekakšna učna lekcija za glasbenika. Omenjena pesem Purple rain pa to vsekakor dokazuje. Ena od največjih odlik umetnika je združiti znanje in ustvarjalnost v preprosto, učinkovito pesem. Prince je bil mojster tega. Današnja mladina v teh dneh na svojih pametnih telefonih verjetno posluša skladbo Kiss, tudi komercialne radijske postaje so prav to skladbo največkrat predvajale, kar seveda ni naključje. Skladba Kiss je hitoidna. Današnji hiti ostanejo v radijskih etrih največ eno leto, skladba Kiss pa živi že od leta 1986. Tako hite pišejo največji umetniki.

Premikanje mej glasbenega ustvarjanja

Princa ni več, a njegova glasba ostaja. Žal to ne bo zapolnilo praznine, ki je nastala na glasbenem zemljevidu. S svojimi pesmimi je legendarni glasbenik velikokrat dokazal, da se pri ustvarjanju ni treba držati okvirjev, ki jih postavlja glasbena industrija. Pesem When doves cry, za katero je značilno to, da je posneta brez bas kitare oziroma inštrumenta, ki bi jo nadomestil, to lepo ponazarja.

Prisluhnite celotnemu glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Prince