V štabu Ivana Žagarja je bilo sinoči precej radostno. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
V štabu Ivana Žagarja je bilo sinoči precej radostno. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Po nedeljskih lokalnih volitvah v občini Slovenska Bistrica ni presenečenj – še naprej ostaja župan Ivan Žagar, ki je zbral daleč največ glasov – skoraj 70 odstotkov glasov.

Sledi mu Ljubo Poles z 22,81 odstotka glasov, Matej Španinger s 4,81 odstotka glasov in Romana Brzin z 2,70 odstotka glasov. Volilna udeležba je v tej občini je sicer bila 42,87 odstotna.

Če se še dotaknemo sestave občinskega sveta – devet mandatov (mest) pripada Slovenski ljudski stranki, sedem SDS-u, Gibanju svoboda sedem, Socialnim demokratom štirje, NSi-u trije in Desus-u en mandat. Kar pomeni, da ima Žagar, ki je sicer bil skupni županski kandidat strank SLS, SDS, NSi in Desus, zagotovljeno večino v občinskem svetu.

Kako pa je v okoliških občinah?

Tudi v Oplotnici ni presenečenj. Župan ostaja Matjaž Orter, ki je zbral skoraj 59 odstotkov glasov. Tudi v Makolah je brez sprememb. Župan ostaja Franc Majcen, ki je zbral skoraj 56 odstotkov glasov. V Poljčanah dosedanji župan ni kandidiral, saj se bo upokojil, tako da je seveda prišlo do spremembe. Županski stolček bo prevzela ženska, in sicer Petra Vrhovnik, ki je prejela dobrih 69 odstotkov glasov.