Jutro ob kavi in kitari – Jaša Šaban

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat smo v našo jutranjo družbo povabili mladega, a še kako nadarjenega pevca. Mnoge je navdušil tudi na letošnjem festivalu Frišno/Fresh. Z nami je bil Jaša Šaban.

Jutro ob kavi in kitari - Jaša Šaban

Jašo Šabana smo lahko slišali in videli na letošnjem festivalu Frišno, kako pa se je tvoja glasbena pot sploh začela?
"Moja glasbena pot se je začela pri sedmih letih z obiskovanjem glasbene šole, kjer sem začel igrati kitaro in nato dokončal nižjo glasbeno šolo (10 let). Nato smo s prijatelji v srednji šoli ustanovili bend Top Stripper, s katerim smo izdali tudi album, prav tako pa smo v 10ih letih nastopili po veliko odrih širom Slovenije. V tem času sem se začel bolj aktivno posvečati svojemu vokalu, zato sem v bendu prevzel vlogo glavnega vokalista. Po 10 letih smo se razšli in takrat sem svojo priložnost poiskal v šovu Slovenija ima talent, kjer mi je nastop v finalu, širše odprl vrata na slovensko glasbeno sceno. Po nastopu na oddaji, sem se odločil za samostojno glasbeno kariero, vmes pa sem dobil povabilo skupine Stray Train in zamenjal njihovega prejšnjega pevca. S skupino Stray Train odšli na turnejo po Nemčiji, po turneji izdali singel, nato pa nam je pot prekrižala korona, odšlo je nekaj članov, zato smo se odločili, da delovanje benda "zamrznemo" za nedoločen čas. Po tem sem izdal svoj prvi avtorski komad z naslovom Zadnji song in ustvarjam avtorsko glasbo pod svojim imenom in nastopam kot solist."

Ob svoji samostojni glasbeni poti, prepevaš tudi v skupini Stray Train, kaj vse še zapolnjuje tvoj delavnik?
"Moj delavnik trenutno zapolnjuje delo v televizijski produkciji, kjer opravljam delo tonskega tehnika in asistenta na športnih dogodkih. Vsekakor je moj vsakdan nekako povezan z mediji, saj sem tudi po poklicu inženir medijske produkcije, zato je super, da hkrati spoznavam, kako poteka delo celotne tehnične ekipe, ki skrbi, da vse poteka tako, kot je potrebno."

Tvoj nastop na festivalu Frišno 2022 je še živ v naših spominih, kakšni so tvoji občutki po nastopu, kakšni so odzivi poslušalcev in tvojih najbližjih?
"Nastop na Frišno bo sigurno za vedno ostal v mojem spominu, ker se mi je izpolnila res velika želja. In to je - zapeti z Big Bandom Rtv Slo. To je res nekaj, česar si vsak glasbenik lahko samo želi. Spoznal sem veliko novih glasbenih kolegov, s katerimi smo ohranili stike in se povezali. Organizacija dogodka je bila na res visokem nivoju, tako, da je zakulisju vladalo sproščeno vzdušje, drug drugega smo spodbujali in uživali v vseh nastopih. Izbor nastopajočih je bil zelo raznolik in zato pokazal, da ima slovenska glasbena scena veliko kvalitetnih izvajalcev in super je, da smo dobili to priložnost. Odzivi domačih in prijateljev so bili zelo dobri. Veliko pohval je seveda šlo na račun Big banda in backvokalistk, meni največja pohvala pa je bila, da so začutili mojo sproščenost, iskrenost in veselje ob prepevanju skladbe. In to je največja pohvala, ki jo lahko dobiš."

Na svoji samostojni glasbeni poti si izdal dva singla, Roka v roki in Zadnji song. S kom sodeluješ pri ustvarjanju pesmi?
"Sodelujem z ekipo, sestavljeno iz prekaljenih mačkov, ki so na sceni že kar nekaj časa. Na sceni aktivno sodelujejo kot avtorji in izvajalci. Tadej Košir, kitarist, ki je močno vpet v slovensko glasbeno sceno in ima za sabo že veliko uspešnih projektov. Aleš Marjetič, kitarist, ki s svojo boljšo polovico Cherie Marjetič Lucas (pevka) tvori uspešen tandem za pisanje mnogih slovenskih glasbenih uspešnic."

Lahko kmalu pričakujemo nove skladbe?
"Nov singel je že v nastajanju, tako, da lahko poslušalci kmalu pričakujejo nekaj novega."