Jure Ivanušič med pogovorom z novinarko Natašo Rižnar Foto: Radio Maribor
Jure Ivanušič med pogovorom z novinarko Natašo Rižnar Foto: Radio Maribor

V podcastu Zorni kot je naš sogovornik igralec Jure Ivanušič, ki bo nocoj, v soboto, 16. septembra, v SNG Maribor znova povezoval prireditev Dan slovenske glasbe Frišno/Fresh. Na njej se bo za nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta ponovno potegovalo deset skladb, v glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija. Ivanušič pa tokrat ne bo na odru sam. Koga je povabil, da se mu pridruži in kako se pripravlja na prireditev? V čem vidi pomen takšne prireditve?

Zabavno-glasbeno prireditev Frišno/Fresh bo povezoval igralec Jure Ivanušič, ki se bo spet prelevil v vlogo mafijskega šefa z imenom Da Capo Forte. Kot pravi Ivanušič, sta scenarij za prireditev znova napisala skupaj z Markom Vezoviškom. "Potem ko je bil scenarij napisan, šele potem se lotim dela na tem scenariju, implementacije mojega lika, ki se je uveljavil kot stalnica v Frišno/Fresh. Gre za gansterja Da Capo Forte. Prvo leto je iskal najboljši bend za svojo poroko, drugo leto za krst svojega sina, letos pa se bo dogajalo nekaj podobnega. Več ne bom izdal, ker bo presenečenje. Lahko pa povem, da se mu bodo na odru pridružili znani obrazi."

V ospredju scenarija ganster, ki išče najboljši band oziroma najboljšega izvajalca

"Prvo leto sva z Vezoviškom razmišljala, kako bi na inovativen način predstavila zadevo, ki je zastavljena tako, da nove skladbe igrajo priznani glasbeniki, ampak v big band preobleki. Ker ponavadi je tako, da se neko skladbo predstavi v big band preobleki šele takrat, ko je že stalnica, oziroma 'stara'. Tukaj pa gre za nove skladbe. In po dolgem tuhtanju se mi je utrnilo, da bi to lahko predstavili v stilu Chicago tridesetih, ko so bili big bendi, sploh v Ameriki, stalnica. Logična povezava je bila, da je v ospredju ganster, ki išče najboljši band - tako se nekako upraviči iskanje najboljšega benda oziroma izvajalca v okviru Frišno/Fresh. Letos se nama je utrnila ena nora ideja. Ampak kot rečeno, vsebine ne bom izdal, ker je presenečenje," pravi Ivanušič.

"Seveda je ideja eno, drugo pa je prepričati z njo naročnike oziroma odgovorne na regionalnem RTV centru Maribor. Ampak so idejo sprejeli. Kar me zelo veseli - da so torej pokazali širino, odprtost in željo po neki novi podobi. Užival sem v prireditvi tako prvo kot tudi drugo leto in verjamem, da bom tudi tokrat," pojasnjuje sogovornik.

Ivanušič letos na odru ne bo sam, bo pa tudi tokrat na odru avtomobil

"Odzivi na lik so bili super. Moram pa reči, da me samo voditeljstvo ne zanima. Kadarkoli sem kdaj 'vodil', kakšno prireditev, so me kontaktirali z željo po gledališko-glasbenem nastopu, manj kot samega voditelja. Nikoli nisem vodil prireditve kot klasični voditelj. Mene v svojem življenju bolj zanima kreacija likov, zgodbe, koncepta; v povezavi z glasbo ali pa tudi ne," tako Ivanušič in dodaja: "Všeč mi je, kako vrli aranžerji hite zadnjega leta spravijo v big band preobleko in všeč mi je, kako se izvajalci lotijo vsega skupaj. Navsezadnje ni hec v živo nastopiti z Big bandom."

Tudi letos bo na odru - avto. "Tudi letos se bo lik na oder pripeljal in z odra odpeljal z avtom. To je že stalnica. Gre za oldtimer. Ta lepo sodi k celotni sliki na odru, k verodostojnosti samega lika. Ni pa hec voziti avtomobil po odru gor in dol, ker ni nobene zaščitne ograje," pravi Ivanušič.

O dodani vrednosti projekta Frišno/Fresh

V čem vidi pomen takšne prireditve, kot je Frišno? Tudi za lokalno okolje, kot je Maribor? "Zagotovo je to velika stvar za Maribor. Vse pohvale organizatorjem, da so se lotili tega velikopoteznega projekta. Vsakič do zdaj je šlo za zelo dober in zelo raznolik izbor, kar je meni osebno kot poslušalcu zelo pomembno. Pokaže se vsa virtuoznost izvajalcev, ki so v živo na odru z novimi aranžmaji, ki jih niso sami delali. Da se band ali solo izvajalec znajde v svojem komadu, ki dobi neko drugo barvo, neko drugo noto, in da se izvajalci znajdejo v tem suvereno... In da sam komad dobi še eno drugo dimenzijo - to se mi zdi dodana vrednost tega projekta," še pravi sogovornik. Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Pogovor z voditeljem Juretom Ivanušičem pred današnjo prireditvijo Frišno/Fresh