Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

O branju smo danes zjutraj govorili z dr. Sabino Fras Popović, vodjo Centra za spodbujanje bralne pismenosti pri Mariborski knjižnici. Z jutranjim voditeljem Robertom Levstekom sta govorila tudi o pomenu skupnega branja.

Po besedah sogovornice so nevroznanstveniki v zadnjih desetih letih ugotovili, da je ravno to, kadar beremo skupaj, tisto najpomembnejše. »Ne gre samo za individualno branje, ampak gre tudi za odnos. Ko beremo skupaj, zraven še klepetamo, se pogovarjamo in izvemo stvari, ki jih mogoče drugače sploh ne bi vedeli,« je povedala dr. Sabina Fras Popović.

Jutranji voditelj Robert Levstek je gostjo vprašal, ali šteje, če beremo po spletu, ko recimo brskamo po družabnih omrežjih. Ljudje namreč veliko berejo recimo na Facebooku razne zapise. »Razvili smo drugačen način branja. Naša pozornost je zelo razpršena. Če se hočemo kaj naučiti, potem je treba brati klasično. Različne raziskave so pokazale, da študentje neradi berejo na spletu, ampak si za študij, za izpit gradivo natisnejo. Tako si tudi bolj zapomnimo stvari,« je poudarila.

V času korone se je pokazalo tudi to, da branje zdravi, je povedala. »Branje je pomembno za naš um in tako kot je pomembno gibanje za telo, je branje pomembno za naše zdrave misli. V nacionalnem mesecu skupnega branja želimo opozoriti, kako pomembno je branje za funkcioniranje posameznika v njegovem vsakdanjem življenju in v družbi,« je še dodala. V jutranjem programu smo izvedeli tudi, da mladi zelo radi berejo.

Smo pa izvedeli še marsikaj, zato priporočamo, da prisluhnite celotnemu pogovoru:

Center za spodbujanje bralne pismenosti v mesecu skupnega branja