Foto: Nejc Ketiš
Foto: Nejc Ketiš

"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je prebujal Emkej. Eden najbolj prepoznavnih obrazov hip-hopa in rap glasbe. Postal je tudi Štajerska osebnost leta 2020.

Si eden najprepoznavnejših izvajalcev hip-hop glasbe, svojo glasbeno pot, ki se manifestira v rap slogu, si pričel ko ta zvrst glasbe pri nas še ni bila tako popularna. Kaj se na glasbeni sceni spremenilo v letih tvojega ustvarjanja, tako na splošno, kot konkretno v zvrsti v kateri ustvarjaš?
"Hip hop je na svetovni ravni postal del mainstreama. Prerasel je stereotipe in posledično se je to zgodilo tudi pri nas. Ljudje so bolj odprti do tega žanra ni jim več obskuren, ampak je rap postal nekaj vsakdanjega. Poslušalci so se začeli poglabljati v besedila in posledično smo artisti z odgovornostjo odrasli iz začetne zafrkancije v resno službo."

Od začetkov preko Tekochee Kru do samostojne glasbene poti. Kot Emkej nastopaš že več kot desetletje, preboj v stalen repertoar slovenskih radijskih postaj pa ti je uspel s pesmijo Airplane mode leta 2019. Je bil za ta preboj potreben čas ali primerna pesem?
"Imam poslušalce, ki so z mano že 15 let in jim je Airplane mode le eden izmed komadov. Spet drugi me poznajo samo po tem komadu. Upam, da ko bomo imeli koncerte pridejo tja oboji. Sem pa daleč od preboja v stalen repertoar komercialnih radijskih postaj. Na tem mestu je pa treba povedat, da Airplane mode ni kompromis za voljo airplaya ampak komad, za katerim bi stal tudi 15 let nazaj. Je pa komad namenjen moji ženi in mogoče je to recept, da pišpem puncam komade. :) Kaj vem... Za preboj je potreben dober "tajming" in prava municija (beri: komad). Pomaga pa zelo, če znaš kdaj spustit svoje ego."

Uigravanje nove ekipe glasbenikov in priprave na pestro koncertno sezono je marca lani prekinila epidemija. Kako se počuti glasbenik, ko mu odvzamejo oder?
"Revno. Zgubljeno. Prikrajšano. Nepopolno. Pa še bi jih našel."

Glasbeni slog, ki ga imenujemo Rap je znan tudi po družbeno kritični vsebini. Je širjenje svojega pogleda na svet enako efektivno v obliki spletnih koncertov?
"Dobro vprašanje. Na koncertih ponavadi ljudje nimajo takega fokusa, kot ga imajo, kadar poslušajo pred ekrani. Za rap se mi zdi po eni strani prednost, predvsem pri podajanju sporočilnosti. Je pa tu druga težave in sicer, entuziazem nastopajočih je dostikrat pogojen z odzivom publike, ki pa je tukaj skoraj ni. Manjka neposredni feedback."

V tvoji spremljevalni skupini, s katero smo te lahko spremljali na spletnih koncertih, najdemo tudi mlade mariborske glasbenike. Maribor nasploh doživlja glasbeni preporod. Kako ga sam doživljaš?
"Vesel sem, da se je v Mariboru našla ekipa mladih umetnikov, s katerimi sem in še sodelujem. Zdi se mi, da je energija prava, treba je bilo samo začeti verjeti v to, da so lahko glasbeniki po poklicu. Zdaj so rezultati vidni. Ljudje prepoznajo njihov talent po vsej državi. Delajo skoz in delajo dobro."