Foto: Radio Maribor/Barbara Štancer
Foto: Radio Maribor/Barbara Štancer

Notranji glas so znanstveniki opisali kot usmerjani proces, ki ga ima vsak od nas in ga nezavedno uporablja. Torej vsi imamo sposobnost, da slišimo, kaj nam pravi naš notranji glas, če bi le bili bolj pozorni in mu znali prisluhniti: kaj nam na primer sporoča nenavaden občutek v želodcu, kdaj imamo močno in strastno željo po nečem, kdaj nam igra srce in kdaj imamo občutek, da nekaj ni tako kot bi moralo biti.

In prav intuitivno slikanje nam omogoča skozi kreativnost, simboliko in barve prepoznati našo podzavest, naravnanost, potenciale in blokade. O vsem tem smo se pogovarjali z Barbaro Štancer, mariborsko umetnico, znano pod umetniškim imenom Mao-Tara, ki je združila duhovni svet in umetnost skozi slikanje energijskih in osebnih slik.
Pravi, da je takšen pristop izražanja in pogleda vase naraven in neprisiljen. Vse se dogaja spontano in brez uma, ki po navadi nekaj želi in zato ne poslušamo svoje notranjosti.
''Pri tem je pomembno, da odklopimo um oziroma razum. Tudi tisti, ki pravijo, da tega ne morejo narediti, so nad rezultatom presenečeni,'' dodaja Štancerjeva.

Intuitivno slikanje zajema vse spektre našega življenja, lahko pa se osredotoči zgolj na določena področja, kot so na primer blokade iz otroštva, blokade z otroki ali starši.
Po besedah Štancerjeve je takšen način izražanja primeren za vsakogar. Torej za tiste, ki imajo težave in iščejo rešitve ter tudi za tiste, ki menijo, da se s težavami dobro spopadajo in da nimajo blokad. Oboji so na koncu presenečeni.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili tudi o čustvenih odzivih, ki se pojavijo med slikanjem in o tem, kaj Barbara opazuje, da vam ob sliki priloži tudi besedilo opažanj vašega jaza.