Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Včasih tudi misija nemogoče. Morda se vam je že kdaj zgodilo, da ste psu tableto dali v priboljšek in je priboljšek pojedel, tableto pa izpljunil. Nekateri ljubljenčki zavohajo zdravilo v hrani in hrane ne bodo pojedli. Živali so iznajdljive. Kako torej prepričati psa ali mačko?

Veterinarski nasvet

"Dajanje tablet pri psih in mačkah je vedno lahko pravi podvig. Predvsem pri mačkah, ki so veliki gurmani. Pri psih je pa tako, eni z veseljem pojedo tableto in je praktično ne rabimo skrivat nikamor. Druga metoda pa je, se pravi, zavijanje v priboljške, lahko v košček sira, masla, pašteto ipd. Če pa tudi to žival izpljune, se pravi pes poje vse okoli, tableto pa izpljune, je pa najbolj učinkovit način ta, da široko odpremo gobec, s prsti damo tableto na koren jezika (najgloblje kar sežemo) in takoj zapremo gobček ga nagnemo navzgor in masiramo po vratu. Pri mačkah ta teorija lepo zveni, vendar je mnogo težja. Velja podobno, ene mačke bodo to s priboljški sprejele, druge ne. In včasih pač dajanje tablet pri mačkah odpade. Zato imamo tudi zdravila, ki so v obliki sirupa. Imamo pa še tretjo možnost, kjer obstajajo prav posebni priboljški, v katere skrijemo tableto in jih naredimo tako kot eno kroglico in poskusimo, če bo žival to sprejela," je pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Ob tem pa še pomembno opozorilo. Pred dajanjem tablet se vedno posvetujte z veterinarjem. Vseh tablet namreč ne smemo prepoloviti ali zdrobiti.

Zavetišče za živali Maribor

Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

V minulih dveh oddajah Vesela tačka, ste lahko slišali več na temo, kaj vedeti pred posvojitvijo psa ali mačke iz zavetišča. Če ste zamudili, lahko ponovno poslušate na spletni strani www.radiomaribor.si.

Se pa je pri posvojitvah treba zavedati, da dobro izpolnjen vprašalnik, ki ga izpolnite v zavetišču še ne pomeni, da ste med ustreznimi kandidati, nam je povedala sogovornica Maša Mesarec iz zavetišča, prisluhnite TUKAJ. Ob želji za posvojitev se je treba zavedati tudi odgovornosti.

V današnji oddaji smo predstavljali dva psa. Najprej psičko Queeny, zatem pa samca Robija, ki ima že nekaj zdravstvenih težav. "Queeny je samica v tipu pasme Rottweiler. Stara je okoli 5 let, je aktivna, igriva, rada v družbi ljudi in lepo vodljiva. Ima 36 kilogramov, je sterilizirana, razparazitena, cepljena proti kužnim boleznim in steklini. Zelo cartljiv in prijazen samec večje rasti Robi, pa tehta okoli 35 kilogramov. Je sobno čist, potrebo opravlja le na sprehodu. Robi je na hipoalergeni hrani, dobiva dodatke za sklepe, prav tako se nakazujejo težave s kolki," je med drugim povedala Maša Mesarec.

Vabljeni k poslušanju celotnega posnetka TUKAJ.