Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Kaj pravzaprav laktozna intoleranca je? Gre za odsotnost encima, ki pomaga pri razgradnji sladkorja v mleku. Brez tega encima se neprebavljeni sladkor kopiči v prebavnem traktu, in lahko pri živalih povzroča drisko in bruhanje.

Veterinarski nasvet

"Če žival nima posebnih intoleranc na mlečne beljakovine, jih lahko uživajo. Recimo pusta skuta je zelo bogat vir beljakovin. Tako, da imamo živali, ki imajo velike prebavne težave, pa bodo skuto recimo lepo prenašale. Jogurt recimo, bom rekla v manjši količini. Namreč, zakaj so mlečni izdelki, predvsem mleko težava? Mlečni sladkor laktoza, se mora prebavit s posebnim encimom, ki ga pa psi nimajo. Mačke tudi ne in zato včasih zna priti do drisk. Kadar pa dajemo mlečne izdelke zato, da bi dodali naravne probiotike, pa temu mogoče ni čisto tako, ker probiotiki, ki jih ima pasje črevo in mačje, niso čisto enaki kot pa pri ljudeh. Tako, da bomo rekli vse v zmernih količinah in pa s predpostavko, da žival ni alergik in, da dobro prebavlja, da ne prihaja do kakšnih drisk," je pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Kot smo slišali, nekateri ljubljenčki laktozo dobro prenašajo, vsekakor pa priporočamo, da se najprej posvetujete s svojim veterinarjem.

Na levi: Maša Mesarec iz zavetišča. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Na levi: Maša Mesarec iz zavetišča. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Zavetišče za živali Maribor

V prejšnji oddaji smo govorili o tem, da je sezona mačjih mladičev v polnem teku, v Zavetišču za živali se potrebe po hrani za mladiče povečujejo. Veseli bodo vsakršne donacije. Maša Mesarec iz mariborskega zavetišča, nam je povedala, kaj potrebujejo. Slišali smo lahko tudi, kaj narediti v primeru, da naletite na leglo mladičev? Prisluhnite TUKAJ.

V tokratni oddaji Vesela tačka, smo predstavili še dva psa, najprej Lucky-ja.

"Lucky je starejši samec večje rasti. Je prijazen do ljudi, kljub svojim letom še vedno poln energije in na sprehodu zelo aktiven." Tudi Bron čaka na nov dom. "Star je komaj eno leto, poln življenja in radovednosti, vedno pripravljen na igro in raziskovanje. Je večje rasti, tehta 28 kilogramov in išče skrbnika, ki je enako aktiven in ga bo vsak dan razveseljeval s številnimi dejavnostmi. Če že imate doma psa je pred posvojitvijo obvezno spoznavanje v zavetišču," je med drugim povedala sogovornica Maša Mesarec.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje TUKAJ.