V Zavodu Simetris z Modro delavnico navdušujejo otroke za tehniko in naravoslovje. Foto: Radio Maribor/Zavod Simetris
V Zavodu Simetris z Modro delavnico navdušujejo otroke za tehniko in naravoslovje. Foto: Radio Maribor/Zavod Simetris

V jutranjem programu smo govorili o Modri delavnici, ki je del Zavoda Simetris. Naš gost je bil Danilo Kozoderc. V zavodu namreč otroke navdušujejo za tehniko in naravoslovje in kot poudarjajo, se otroci najbolje učijo, ko lahko sami ustvarjajo in preizkušajo. In kar je še posebej pomembno: takšno učenje je tudi zabavno.

"Naše osnovne vodilo je, da otroci morajo ustvarjati, delati in, da se z delom učijo. Predvsem na področju tehnike in naravoslovja je to uspešen način učenja. Otroci delajo z rokami in pri praktičnem delu se znanje še posebej 'vsede'. Otroci so navdušeni, takšno vrsto učenja pa doživljajo kot zabavo in potem je tovrstno učenje seveda tudi učinkovito," je za jutranji program izpostavil Danilo Kozoderc.

V zadnjih dneh julija so otroci spoznavali klasične in sodobne tehnologije. "Otroci zelo uživajo, ko lahko žagajo, vrtajo luknje in brusijo. Navdušeni pa so tudi, ko sestavijo izdelek, ki ga je izrezal laserski gravirni stroj in ko sami oblikujejo preprost 3D izdelek."

Več o delavnicah si lahko preberete na spletni strani www.modra-delavnica.si, prijave na nekatere delavnice so možne. "Četrti teden delavnic smo končali, zdaj imamo malo pavze, zadnja dva tedna v avgustu pa imamo Polet v vesolje, kjer bomo izdelovali raketo, odkrivali razne zakonitosti vesolja,… Zadnji tedni pa bodo otroci lahko preko lego znanosti merili in računali potrebne veličine. In za ta dva tedna so prijave še možne," je še povedal Kozoderc.

Zavod Simetris je sicer namenjen razvoju otrok, mladih in odraslih v lokalnem okolju. Z Modro delavnico pa verjamejo, da lahko prispeva k razvoju območja občin Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole – Območje Lokalne akcijske skupine, kamor ta projekt v največji meri sega.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: