"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredino glasbeno jutro nam je tokrat popestrila Dolenjska glasbena skupina PLATEAU. Iz srednješolskega druženja ob glasbi in preigravanju znanih melodij je pred njimi prvi vrhunec – predstavitev lastnega projekta. Kako zveni?

Jutro ob kavi in kitari - PLATEAU

Kako se je začela zgodba skupine Plateau?
"Srednješolski dnevi na Gimnaziji Novo mesto – naš frontman Gašper je imel vsak dan v rokah kitaro in prepeval po gimnaziji. Nato se mu je na kanti za smeti pridružil prvi bobnar zasedbe - Anže Repovž, s katerim sta skupaj ropotala po hodnikih. Odločila sta se, da potrebujeta še basista ter z vsem strahospoštovanjem kontaktirala Martina, ki je 2 leti starejši. Nastala je prva zasedba benda – GŠPRNŽMRTN. Zgodilo se je nekaj dijaških dogodkov, na enemu od njih pa je v goste prišel še Andrej s svojo harmoniko. V bistvu smo bili akustični cover band, ki je po tem prerasel v resno delo, avtorsko glasbo in seveda elektriko."

Prihajate iz Novega mesta, mestu znanem po neverjetni glasbeni kreativnosti, ste kot mladi glasbeniki čutili ta ustvarjalni naboj okolice?
"Absolutno smo, na to smo tudi zelo ponosni. Neverjetno je, koliko dobrih muzičarjev najdemo na Dolenjskem. Če odraščaš v takem okolju, si že podzavestno prisiljen k ustvarjanju 'boljše' glasbe. Enostavno si želiš ustvariti izdelek, ki bo vsaj toliko dober, če ne boljši, kot to počnejo ljudje okoli tebe. Najlepša plat te zgodbe pa je povezanost med bendi. Vedno si med seboj pomagamo, delimo mnenja o pesmih med ustvarjalnim procesom in tako skupaj pridemo do top izdelka. Mogoče z drugimi besedami – znamo brzdati svoj ego:)"

Kakšna je bila pot od srednješolskega banda, priredb do avtorske glasbe?
"Trnava. Ne vemo sploh, kdaj smo prešli to fazo srednješolskega benda, ali smo mogoče še v njej? Ponosni smo na to, da je naše delo obrodilo sadove. Tu govorimo o petih letih zorjenja, vaj, izboljšavah zvoka, koronske krize, logistike, menjave člana benda, itd, itd … pa se nam zdi, da smo še vedno na začetku. Skratka povedati hočemo, da ne pade nič iz neba in da je potrebno za dobre rezultate vložiti veliko truda."

S kom sodelujete pri ustvarjanju pesmi?
"Naša baza je gotovo Lotos Music studio v Šentjerneju. Zelo smo hvaležni našemu producentu Borutu Antončiču (Bort Ross), ki je v nas verjel že na začetku in nam omogočil naše ideje pretvoriti v profesionalni izdelek. Pri singlu Nova Koža je bil producent Miha Arnuš. V čast nam je bilo delati z mojstrom takega kova, upamo da ni bilo zadnjič."

Izdali ste že nekaj singlov, kdaj lahko pričakujemo prvo ploščo?
"To pa bomo prvič povedali 31. maja na jutranjem koncertu Radia Maribor!"