Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mednarodni festival čilija in čokolade privabil številne ljubitelje sladkih in pikantnih užitkov. Med obiskovalce se je pomešala tudi naša ekipa in jih malce povprašala, kaj jih je pritegnilo k okušanju pekoče in sladke kulinarike. "Z možem sva prišla, ker imava rada pekočo hrano. Ko jo poskusiš ti enostavno poboža vse brbončice v ustih," je dejala ena izmed obiskovalk. Naleteli smo tudi na sogovornico, ki je izpostavila, da je na festivalu možno uživati v paleti različnih okusov. "Rada imam poper in številne začimbe, medtem ko imam čili posajen na domačem vrtu. Vsekakor ima pekoča hrana svoj čar." Ob tem je v šali potrdila našo tezo, da bolj kot je hrana pekoča, bolj je človek vesel.

Kakšen je recept za dobro čilijevo omako?

Nekateri obiskovalce je bolj pritegnila čokolada, druge čili, tretji pa so uživali ob dobri pijači. Med žiranti, ki so izbirali najboljšo čili omako, je bil tudi ustanovitelj skupnosti Čudoviti svet čilija Adam Šerc, ki je pohvalil kvaliteto letošnjega izbora. "Letos je bil glavni kriterij izbora okus in ne pekočina. Moram reči, da je zadeva na višjem nivoju kot lani. Presenečen sem, kako dobre omake se delajo, saj vem, koliko truda je potrebno vložiti v to," pove Šerc.

Vprašali smo ga tudi, kakšen je recept za dobro čilijevo omako. "Lahko je narediti takšno, ki je pekoča in ne preveč okusna. Precej težje pa je vanjo vključiti sadje ali jurčke in ju združiti s čilijem. To znajo samo dobri gurmani. V našem društvu imamo osnoven recept, ki se glasi: čebula, korenček, zelena, česen in čili. To je osnova, ki ji lahko nato dodate karkoli vam ustreza," nam pojasni Šerc.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Moško konkurenco v jedenju pekočih perutničk ugnala Irena Čretnik

Eden izmed vrhuncev dogajanja je nedvomno bilo tekmovanje v uživanju zelo začinjenih perutničk poimenovano Hot Wings. Letos je moško konkurenco ugnala Irena Čretnik, ki ji je pekočina povzročala najmanj težav.

"Doma zelo rada jem pekoče. Pomembno je, da ješ počasi, čeprav sem se malce ustrašila, ko sem na začetku videla posode za bruhanje. Na tekmovanje sem se prijavila povsem spontano, pa tudi na festival sem prišla zato, ker mi je zmanjkalo pekoče omake. Ko sem videla, da so sotekmovalci začeli odstopati že po prvi, drugi ali tretji perutnički sem zaslutila, da bi lahko prehitela vse," pove.

Tekmovanje pa je prvi zapustil Žiga Kmetec, ki ima rad pekočo hrano, a so bile perutničke tudi zanj preveč začinjene. "Prvi ugriz je bil še normalen. Po kakšne pol minute sem začutil pikantnost, medtem ko sem si pri drugem ugrizu rekel, da bi raje odnehal, saj so se začele mrtvičiti ustnice in nisem več dobro čutil jezika. Ob tem je tudi sem čutil tudi krče v prstancu na levi roki," nam pojasni v pogovoru.

Na festivalu številni ponudniki sladkih in pekočih specialitet

Naj omenimo še, da se je na festivalu predstavilo več kot 30 slovenskih in tujih ponudnikov s številnimi kombinacijami okusov. Sladkosnedi so se razvajali ob pralinejih, s čokolado oblitim sadjem in čokoladnimi tablicami ter figuricami. Posebej veliko povpraševanja pa je bilo po t.i. lomljencih, ki so obiskovalce razvajali z različnimi okusi. "Lahko jih razdelimo na suho kandirano sadje oblito s čokolado, oreščke, marcipan, gumi bombone in riž. Obliti so s tremi vrstami čokolade: temno, mlečno in belo," je povedal eden izmed ponudnikov.

Bogata je bila tudi ponudba čilija, ki je poleg omak vključevala še njegove sadike, čilijeve marmelade in domače začimbe. Eden izmed ponudnikov je posebej izpostavil čilijevo omako s slivo in refoškom ter s tartufi. Eno izmed treh nagrad je na tekmovanju prejela tudi t.i. dimljena oz. smoke barbecue omaka, ki je med obiskovalci požela precej navdušenja in zanimanja.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Utrinki z mednarodnega festivala čilija in čokolade v Mariboru