Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

V prazničnem decembru potekajo številne dobrodelne akcije, ki skrbijo tudi za to, da otroci dobijo svoja božična darila. Ena izmed njih je tudi akcija S srčnim namenom za otroke Mladinskega doma Maribor.

Pogovarjali smo se s pobudnico te akcije, Mojco Žižek Mesarec, ki je tudi sama bivala v Mladinskem domu Maribor, letos pa že četrto leto skupaj z vzgojiteljico Bojano Krepek organizira dobrodelno akcijo zbiranja božičnih daril za tamkajšnje otroke in mladostnike.

"Cilj te akcije so otroci Mladinskega doma v Mariboru, in sicer osrečiti in dati kanček upanja, veselja, obdarovanja v tem prazničnem času tudi njim," nam uvodoma pove Mojca. In doda: "Dobro vem, kaj pomeni, ko ti nekdo da kanček upanja, ko ti nekdo da ljubezen in ko nekdo stoji ob tebi. In nekaj takšnega bi jaz rada tem otrokom nekako predala."

Kdo so otroci, ki živijo v Mladinskem domu Maribor?

Kot nam pove Mojca, tam bivajo otroci, ki so na robu. "To so otroci, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov morali zapustiti svoj dom in svoje družine in odraščajo v najbolj pomembnem delu otroštva ravno v Mladinskem domu Maribor," nam pojasni in poudari, da veliko otrok prihaja iz različnih družinskih stisk, nekateri pa so svoje starše izgubili.

Tem otrokom zato želi pokazati upanje, da je vse v življenju mogoče, da se je vredno boriti in da imajo ob sebi prave ljudi, kot je tudi njihova vzgojiteljica Bojana.

Kako poteka dobrodelna akcija?

Namen dobrodelne akcije S srčnim namenom za otroke Mladinskega doma Maribor je tamkajšnjim otrokom v božičnem času podariti darilo, ki si ga želijo. "Otroci napišejo Božičku pisma, vsak otrok napiše svoje pisemce in dobi na takšen način točno tisto darilo, ki si ga je zaželel," pove Mojca.

Za vsa pisma otrok že imajo donatorje, prav tako so že začeli prejemati prve pakete. Kaj pa se je najpogosteje znašlo v njihovih pismih? Letos so prevladovale LED lučke, nekateri so si želi zgolj puloverjev ali spodnjega perila, drugi pa le sladkarij.

"Nekateri otroci niso napisali pisma, tistim pa bomo dali darila, kot so slušalke, zbiramo tudi darilne bone za Europark, še kakšne LED lučke in podobno. Tukaj so še vedno dobrodošli mogoče kakšni donatorji, ki bi z veseljem kaj podarili tem otrokom," poziva Mojca.

Če bi otrokom Mladinskega doma Maribor želeli tudi sami darovati kakšno malenkost, lahko na Facebook strani kontaktirate Mojco Žižek Mesarec ali ji pišete preko elektronske pošte na naslov: mojca.feniks@gmail.com.

Kdaj bodo otroci prejeli darila? Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

S srčnim namenom za otroke Mladinskega doma Maribor