Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marsikateremu se zdi samoumevno, da zna ravnati z denarjem, varčevanje pa mu ne gre nikakor od rok. Kako je to možno? Sploh znamo ravnati z osebnimi financami? To so vprašanja, ki so vedno aktualna, predvsem pa v trenutni situaciji. Pogovarjali smo se z Davidom Fisterjem, direktorjem trženja in razvoja pri Finančni Hiši v Mariboru.

V prvi fazi je ključnega pomena, da se pravilnega odnosa do ravnanja z denarjem naučimo že v otroštvu. ''Zelo pomembno je, da straši od otrokovih prvih zavedanj začnejo vzgajati pravilen odnos do denarja''.

Postopno varčevanje je ključ do uspeha
''Najkasneje ob prvi zaposlitvi je pomembno, da mladi odprejo varčevalni račun in tako bodo lažje prišli do nakupa nepremičnine. V fazi ustvarjanja družine pa je pomembno varčevanje za otroke in njihovo prihodnost. Če ostajajo viški, je smiselno varčevati tudi za pokojnine.''
Ob besedi varčevanje najpogosteje pomislimo na viške denarja, vendar tudi tisti, ki živijo iz meseca v mesec, lahko privarčujejo.

''Popolnoma se zavedamo, da zelo veliko ljudi težko preživi iz meseca v mesec. Ravno tu je še bolj pomebben odnos do denarja. Pri posamezniku je treba pogledati, ali ima nepotrebne izdatke. Če imamo zelo dober telefon, na drugi strani pa ne moremo nič privarčevati, ni najboljša pot. Tudi kreditne kartice so velik strup''.

Fister med drugim tudi poudarja, da je med Slovenci še vedno prisotna težava glede finančne nepismenosti.