V petkovem jutranjem programu smo ponovno zbirali stare recepte naših babic in dedkov. Jutranja gostja je bila Urška Šobak, raziskovalka lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane. Skupaj z njo in vami iščemo zanimive recepte, da ne utonejo v pozabo.

Ste že kdaj jedli Krompirjevo polento? Zjutraj smo slišali recept. Foto: Pixabay
Ste že kdaj jedli Krompirjevo polento? Zjutraj smo slišali recept. Foto: Pixabay

Urška je nad odzivom navdušena. "S pomočjo radia se je v bistvu šele zdaj prav odprlo vse. Ljudje so, ko so naju slišali ugotovili, da imajo doma te zaklade, ki so se njim mogoče zdeli nič kaj posebnega in so ugotovili v glavnem, da so vredni res veliko. Meni je toplo pri srcu, ko vidim zdaj ta drugi petek že, da ljudje brez težav delijo kar imajo."

Naša gostja je tudi ta petek z nami podelila recept in sicer za Krompirjevo polento. "Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo maslo, rumenjake, parmezan in z rokami dobro premešamo. Potem pa dodamo moko in gnetemo, da dobimo testo. Delovno površino potrosimo z drobtinami, naredimo eno tako podolgovato klobaso, jo zavijemo v krpo in zvežemo z vrvico in kuhamo eno uro v slani vodi. Ko vzamemo to ven, pa narežemo na rezine in zabelimo ali s sezamom, ali z ocvirki in imamo eno tako luštno - prilogo ali glavno jed, zraven pa solato."

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru in receptom, ki so jih delili naši poslušalci: