Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Tudi s strani poslušalcev se je pokazala potreba in želja po tem, da smo korak bliže živalim. Na temo živali se k sreči govori vse več, tudi na ravni politike in zdi se, da je naš glas vse bolj slišan. Tedensko bomo pozivali k posvojitvam živali v Zavetišču za živali Maribor, darovanju hrane po najboljših možnostih, enkrat mesečno se bodo od tam tudi javili. Če pa bo prišlo z našo pomočjo do posvojitve, bomo o tem seveda posebej poročali.

Foto: MMC RTV SLO/FB Veterinarski center Pika
Foto: MMC RTV SLO/FB Veterinarski center Pika

Tedensko nam bo z nasveti pomagala širiti obzorje veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v Mariboru. S pomočjo veterinarke, ki je znana po tem, da resnično dela za živali, nas opogumlja in bodri, da posvojimo živali iz zavetišča, bomo skušali odgovoriti na vprašanja, ki nas tarejo. V vsaki oddaji bomo tako odgovorili na eno do dve vprašanji (odvisno kako kompleksno bo kakšno vprašanje pa tudi odgovor ...) in se veselili vsake prihodnje oddaje, ki nas bo ozaveščala in naučila nekaj novega.

Pa spoznajmo veterinarko Natalijo pobliže. "Veterinarka sem več kot dvajset let. Nekako že od otroštva me živali spremljajo. Imela sem to srečo, da je moj oče imel zelo velik posluh za živali in smo imeli doma mali družinski zoo. Moja mama se je morala kar hitro k temu privaditi. Tako da na koncu koncev izbira ni bila težka, kaj bom v življenju počela, čeprav me je zanimalo veliko stvari poleg veterine. Študirala sem v Ljubljani in pred skoraj desetimi leti se mi je ponudila tako lepa priložnost, da me je družina podprla in smo začeli svojo samostojno pot. Letos bo deveto leto, kar vodim center in delam in nekako, kot pravi moj mož, živim svoje sanje v veterinarskem centru Pika," je povedala Natalija.

Želja oddaje je, da čim več kosmatincev dobi dom, po drugi strani pa tudi, da se naučimo koristnih zadev, ki nam bodo pomagale v odnosu do živali. V zavetišču je kar nekaj tačk, ki čakajo na posvojitev, med drugimi tudi Kobi. Težko je bilo izbrati prvega, a nekje je treba začeti in tako nam je v oči na spletni strani mariborskega zavetišča hitro padel Kobi. V zavetišču so zapisali, da je težko iti mimo dejstva, da imajo kar 6 psov, ki na dom čakajo že od leta 2021. Kobija sprehajalci radi sprehajajo, je lepo vodljiv, igriv, prijazen in zelo cartljiv kuža. Zanj pa iščejo posvojitelje, ki se bodo z njim aktivno ukvarjali, ga sprejeli v dom kot družinskega člana in mu nudili ograjeno dvorišče ter vstop v hišo. Drugih živali sicer ne mara. Kontakt zavetišča je 02 480 16 60 (na tej številki so dosegljivi od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Lahko jim tudi pišete na zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Kobi čaka na posvojitev. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Kobi čaka na posvojitev. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

V prihodnji oddaji bomo nadaljevali s predstavitvami kosmatincev, dotaknili pa se bomo izjemno pomembne teme – sterilizacija in kastracija. Morda je prav, da pogledamo z drugega zornega kota. Sterilizacija in kastracija namreč živalim drastično pomaga, tako pri počutju kot tudi sicer. Kako vplivamo na žival, če ji to omogočimo in kako bi še bolj ozavestili ljudi, da bi se tega posluževali, boste slišali prihodnjič. Kdaj pa je pravi čas sterilizacije?

"Pri mucah je pravi čas sterilizacije zgodaj kmalu po četrtem, petem mesecu starosti, pri psičkah je drugače. Ko sem bila še študentka je bilo prepričanje, da je treba psičke sterilizirati čimprej še pred prvo gonitvijo. Zaradi tega, ker je ena stara študija pokazala, da spravimo možnost tumorja na seskih praktično na zelo nizek nivo in je preventiva tega zelo velika. Vse stvari pa niso črno bele in se čedalje več govori o tem, da prehitra sterilizacija lahko pusti ene posledice predvsem pri pasmah, ki so velike. Vemo, da manjše pasme hitreje spolno dozorijo, večje pasme pa rabijo nekoliko več časa. Mi tako priporočamo in tudi nove smernice, da za velike pasme ne hitimo s sterilizacijo že pri petih, šestih mesecih ampak počakamo vsaj do enega leta oz. se pozanimamo kdaj tista pasma spolno dozori. Generalno pa velja okoli enega leta. Tako da te zgodnje sterilizacije se odsvetujejo," je povedala veterinarka Natalija.

V prihodnji oddaji bomo še podrobneje govorili o sterilizaciji in kastraciji. Vabljeni k poslušanju današnje prve predstvavitvene oddaje: