Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in avtorica oddaje Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in avtorica oddaje Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Natalija Hercog Gerbec

To je še kako aktualna tema, nam je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, ki redno deli tedenske nasvete za naš radio.

Veterinarski nasvet

"Ja, to je zelo aktualna tema. Tudi pri živalih obstajajo težave z želodcem, gastritisi, tudi vračanje želodčne vsebine. Gre zato, da če pogledamo prehrano psov, je njihov ph, se pravi želodčna kislina, zelo nizek 1,5, da lahko topi tudi same kosti. Kadar pride do težav, bomo tudi videli, kako si psi želijo lajšati to z jedenjem trave, to je en tak njihov naravni način. Drugo pa je spet pasemsko povezano, kratkogobčne pasme imajo težave s tem. Vemo, kako recimo francoski buldogi, angleški buldogi, nemški bokserji, bostonski terrierji, imajo težave z dihanjem in s težkim dihanjem se ustvari podtlak. Zgodi se, da v bistvu ta podtlak pripomore k temu, da se bo želodčna kislina tudi iz želodca pomaknila višje gor proti požiralniku", je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Ali je zaskrbljujoče, če žival bruha takoj po obroku hrane ter s čim je to pravzaprav povezano?

"Bruhanje kmalu po hranjenju ni povezano toliko z refluksom, kot s tem, da lahko gre za druge anomalije, anatomske recimo ali pa tudi starostne. Se pravi, da imamo težavo s tem, da želodec in požiralnik ne funkcionirata normalno. Če si predstavljamo, požiralnik je kot ena gladka cev, ki omogoča, da lahko zdrsne obrok v želodec in, če ta cev ni več gladka in se na kakšnih delih razširi, lahko hrana tudi tam noter zastaja in sploh ne pride do želodca. Pravimo, da so to t.i. posebna stanja z razširitvijo požiralnika in lahko to vidimo kot eno bruhanje takoj po obroku. Lahko se to zgodi tudi pri mladičih, ki imajo zgornji prebavni trakt nepravilno razvit. Bruhanje zaradi hrane takoj po obroku je manj pogosto," je še povedala Natalija.

Prihodnjič pa boste izvedeli, katera je ena izmed najbolj pogostih poškodb, ki doleti pse. Oddaja Vesela tačka je na sporedu vsak četrtek ob pol devetih na Radiu Maribor.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Zavetišče za živali Maribor

V sodelovanju z Zavetiščem za živali Maribor smo v tokratni oddaji predstavili Rolija.
Roli je energičen in živahen kuža, vendar izredno cartljiv in željan pozornosti. Ima izredno močno voljo do učenja, z nekaj dela je pokazal ogromen napredek v vedenju, so zapisali v zavetišču. Potrebuje fizično močnejšega skrbnika z izkušnjami z vzgojo psov, ki bo z njim še naprej veliko delal na poslušnosti, navajanjem na motnje v okolici itd.

Kontakti zavetišča so:  02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 ali zavetisce.mb@snaga-mb.si. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Vabljeni k poslušanju oddaje še v zvočni obliki TUKAJ.