To je zlomljen krempelj, ki se lahko pri psu zgodi mimogrede in je za psa lahko zelo boleče. Tedenske nasvete z nami deli veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

"Res je, to je zelo pogosta poškodba. Gre za to, da psi imajo pet prstov, pet nohtov. Na tem notranjem prstku pa nimajo nobenega stika s podlago. Ta krempeljček raste, ampak se ne obrablja. In seveda, ko je tako dolg ni nujno, da je zelo dolg, se lahko med igro ali kjerkoli drugje nekje zatakne, žival potegne tačko. Kaj se zgodi? Krempelj se lahko čisto sname, lahko se nalomi in to je strašno boleče. Na tačkah so oživčeni deli telesa in je lahko velik problem. Če noht ne odpade v celoti, se lahko cel prstek vname, tako da je to kar resna in pogosta poškodba. Ko krajšamo nohtke, dajmo pogledat tudi ta notranji noht, ker bo ta povzročal mnogo večje težave, kot pa ostali, ki imajo stik s podlago in se bodo lahko brusili," je povedala Natalija.

Najbolj problematično je torej, kadar si pes zlomi krempelj po celi dolžini do korena, oziroma do kože na prstu. To močno boli in pes izrazito izraža bolečino, tako, da drži tačko v zrak in si jo po navadi tudi liže. Kot je pojasnila veterinarka, pa lahko prst na tački zateče, zato je potreben obisk veterinarja tudi v takih primerih.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat, Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat, Jasmina Bauman

Zavetišče za živali Maribor

V naših rednih tedenskih oddajah v sklopu jutranjega programa, se trudimo, da kosmatincem iščemo dom. Ria je sterilizirana samička v tipu nemškega ovčarja. Na sprehodu je lepo vodljiva, poslušna, cartljiva, zna se sama zamotiti z igračkami, hitro se umiri in ni vsiljiva, so zapisali v mariborskem zavetišču. Ob razigranosti pa zna nagajivo grickati in skakati, tako da bo naloga novega skrbnika, da dela na tem. Ji pa igračke in hrana predstavljajo veliko motivacijo, tako da verjamejo, da bo z doslednostjo in potrpežljivostjo zrasla v čudovito damo. Išče dom z ograjenim dvoriščem z možnostjo vstopa v hišo. Trenutno tehta 19 kilogramov.

Tudi nekaj mačjih smrčkov čaka na nov dom. Med drugimi Fiona, Malibu, Rozi, Beni, Lira, Jon, Kleo in številni drugi. Za ogled se je potrebno predhodno najaviti na 02 480 16 60 v času uradnih ur ali na zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Slike vseh si oglejte v galeriji spodaj, vabljeni pa k poslušanju oddaje TUKAJ.