Policist Gregor Bezjak in belgijski ovčar Spike. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Policist Gregor Bezjak in belgijski ovčar Spike. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Vez, ki se stke med policistom vodnikom in psom je trajna. Kot boste lahko slišali v pogovoru, na voljo na povezavi ob koncu članka, je bila želja policista Gregorja, da bi postal vodnik.

Na Dajnkovi ulici v Mariboru se nahaja policijska postaja vodnikov službenih psov in konjenikov. Spike, ki je belgijski ovčar, ima sicer v Mariboru tudi sestrico, ki sobiva z drugim vodnikom. V Ljubljani na Gmajnicah pa je oddelek za šolanje službenih psov. V oddelku šolajo pse za splošno in specialistično uporabo, pred osnovnim šolanjem pa službeni pes opravi tudi vzgojo in predšolanje. Psi za splošno uporabo so sicer psi, ki jih uporabljajo za sledenje, iskanje oseb in predmetov, prosto sledenje in obrambe, ki vključujejo pregled objektov, pregled gozda in drugih naravnih terenov ter delo brez nagobčnika. Tovrstno delo bo opravljal tudi Spike.

Za delo policije so nepogrešljivi del tudi pasji smrčki.
"Najpomembnejša je vzpostavitev odnosa, ki temelji na medsebojnem zaupanju. Pri tem je pomembno, da se že na začetku vzpostavi neko zaupanje, ki ga ima pasji mladič do vodnika oz. do policista. Na podlagi tega pa so potem postavljeni temelji za uspešno delo naprej. V praksi vse skupaj trenutno poteka še v obliki igre in nagrajevanja, saj gre v danem primeru za pasjega mladička," pove Gregor Bezjak.

Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

V želji do opravljanja tovrstnega dela se je prijavil na razpis in se trenutno uposablja za vodnika službenega psa. Tako on kot mladiček Spike se torej učita od začetka. "Oddelek za šolanje psov je v Gmajnicah in tam je bilo na razpolago leglo. Prijavil sem se na razpis in bil izbran za pasjega mladička. Ko mladiček dopolni starost leto, leto in pol se začne obdobje predšolanja, potem pa se začenjajo malo bolj resne stvari."

V Mariboru je trenutno 12 vodnikov in 14 psov.
"Nekateri psi so specifični za posamezne naloge, medtem ko so drugi psi večinoma tukaj za splošne policijske naloge. Ti psi delajo s policisti v patruljah, se pravi opravljajo vsa dela. V tem času pa opravljajo tudi dodatne vaje na terenu, da ti mladički in psi, ki so že odrasli ne pozabijo teh stvari, ki so se jih naučili v času šolanja."

Skupno usposabljanje temelji na socializaciji in medsebojnem odnosu.
"Jaz sem tako kot pes mladiček, na začetku. Oba se učiva, vse pa temelji na medsebojnem odnosu, socializaciji, da se mladiček čim bolj prilagaja na neke zunanje pojave, vplive ljudi."

Vodniki se na pse navežejo, Spike živi pri policistu Gregorju doma.
"Ja, jaz imam mladička 24 ur na dan pri sebi. Gre z mano v službo, tudi v prostem času se z njim ukvarjam. V službi narediva kakšno vajo, se igrava in greva na sprehod. Postal je del mojega življenja."

Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Pri usposobljanju za vodnike je ključna tudi dobra podpora inštruktorjev.
"Imamo dva super inštruktorja na Gmajnicah, to sta Nino Popadič in Miran Kokot. Sta izurjena in nam olajšata stvari. Če kdaj potrebujemo kakšen nasvet, odgovor vedno dobimo. Sta polna znanja in izkušenj, to je zelo pomembno. Še posebej pri nas, ki se dejansko učimo."

Povprečna delovna doba psa sicer traja okrog 10 let.

"Lahko več ali manj odvisno od karakteristik psa in psihofizičnih lastnosti. Po končani pasji karieri pa se policisti odločijo, da jih vzamejo domov. Čez čas se ustvari taka vez med policistom in psom, ki se ne more nikoli pretrgati. Od malih nog so bile pri nas doma živali, trenutno imam tudi dva psa. Ta želja od prvega dneva policije pa se mi je zdaj uresničila. Z veseljem pridem v službo, dejansko mi je v veselje delati s psom," pa še dodaja naš sogovornik policist Gregor Bezjak.

Vabljeni k poslušanju pogovora, ki ga je pripravila Jasmina Bauman TUKAJ.