Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Foto: Pixabay
Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Foto: Pixabay

"Letos je teden pisanja z roko sedmič. Začelo se je pravzaprav tako, da smo vsi predvsem pa učitelji v šolah opazili, da se vedno več tipka, vedno več se sedi pred zasloni in vedno manj piše z roko. Pojavila so se razna civilna gibanja, ki so začela poudarjati, da to ni v redu, da je potrebno doseči neko ravnovesje med pisanjem z roko in tipkanjem. Ampak seveda, čas je šel naprej, digitalna komunikacija se je razvijala, napredovala in tako se je preprosto zgodilo, da so tudi v naših šolah začeli učitelji poudarjati, opozarjati starše, da je potrebno večjo pozornost dati pisanju z roko," je povedala Marijana Jazbec. Zato so v društvu veseli, da se v Teden pisanja z roko vsako leto vključuje več šol in drugih izobraževalnih ustanov. Lani denimo je sodelovalo prek 40 tisoč udeležencev.

Slika je simbolična. Foto: Televizija Slovenija
Slika je simbolična. Foto: Televizija Slovenija

Vsako leto izberejo nosilno temo, ki jo potem na tak in drugačen način v šolah obdelujejo, organizirajo razstave itn. "Predvsem se pa v tistem tednu res trudijo več pisati, opozarjati o pomenu pisanja z roko. Skrbeti, da se piše več s pisano pisavo, da je pisava čitljiva, lepa, tekoča, ritmična," še dodaja sogovornica.

V društvu poudarjajo, da če bomo pisali z roko, bomo ohranjali to fino motorično spretnost, ki je pomembna tako za mlajše in starejše generacije. Vsaka pisava je tudi unikatna, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Znano pa je, da se informacija, ki jo napišemo z roko, v spominu zadrži dlje časa, še poudarjajo na spletni strani društva pisemozroko.si.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: