Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na posestvu lahko srečamo živali, kot so konji, koze, pujsi, kokoši, race, goske, alpake, lame in osle ter tudi mačko in psa. Oslov je na posestvu največ. Po besedah vodje posestva, Ane Tasič pa s svojo čustveno inteligenco zelo hitro zaznajo razpoloženje človeka: »Zelo hitro zaznajo človekovo počutje. Če človek k njim pride živčen, bodo to zelo hitro zaznali in tudi sami postali živčni. V kolikor pa daste sebi in osličku čas, da se pomirita, pa je totudi zelo dobra terapija

Osli so zato zelo dobri antistresni terapevti. »Ljudje, ki so v službi in življenju pod velikim stresom, pa lahko pridejo sem, se usedejo na klop in preživijo čas z oslički, pri čemer se lahko počutijo veliko bolje. Živalska družba zelo pozitivno vpliva na razpoloženje človeka. To, da ima človek doma mačko in za njo lepo skrbi ter se z njo druži, mu lahko veliko pomeni. Seveda tega ni mogoče primerjati z jogo ali zdravilom na recept, vendar človeku zagotovo ne škoduje,« pozitivne učinke štirinožnih prijateljev na človeka opiše Tasičeva.

Živali hitro spravijo človeka v dobro voljo. Eden takšnih je tudi lama z imenom Nodi, ki se mu je ob skotitvi obetala žalostna usoda, a je danes del vesele živalske družine v Jarenini. »Ko je bil še mladiček, je izgubil mamo in so ga hranili preko steklenice za dojenčke, zato ima zelo rad ljudi, še posebej otroke. Je edini samec v čredi lam in alpak, zato je njihov zaščitnik in čuvaj. Ko pride kdo na obisk, vedno preveri, kaj se dogaja oz. če smo dovolj varni za njegove samice. Seveda pa je zelo vesel vsakega priboljška. Je dober čuvaj in zelo prijazen,« nam pove Tasičeva.

Lame in alpake so precej eksotične in za slovenske razmere nepoznane živali. Zanimalo nas je, od kod izvirajo in zakaj jih uporabljajo. »Izvirajo iz Južne Amerike in so sorodnice kamel oz. ameriški kameloidi. Lame so večje kot alpake. Slednje v Peruju in Boliviji uporabljajo za prenašanje tovora. Živijo na visoki nadmorski višini. Imajo zelo dolgo dlako, ki jo uporabljajo za proizvodnjo volne. Na žalost pa že poznamo tudi farme alpak, ki jih vzrejajo za proizvodnjo mesa. Drugače pa so zelo prijazne in prijetne živali. Njihova volna je ena najkvalitetnejših in je zato zelo cenjena v tekstilni industriji,« je dejala Tasičeva.

Ano Tasič smo vprašali, kako jo je sooblikovalo sobivanje z živalmi. »Življenja brez živali si ne predstavljam. Lepo je, ko prideš zjutraj skozi vrata in te za zajtrk čakajo mačke in pujsi. Zatem slišiš oglašanje koz, kokoši, rac in oslov. Ko se tega navadiš, postane življenje brez njih dolgočasno

Posestvo Valdek se od ostalih kmetij razlikuje po tem, da se živali ne vzreja. Na kmetiji pridelujejo zgolj sadje in zelenjavo ter kokošja jajca. »To je kmetija, ki nikoli ni bila namenjena temu, da bi z živalmi služili denar, saj je to v nasprotju z miselnostjo družine. Lepo pa bi bilo, če bi se iz tega izcimilo kakšno delovno mesto, ki bo služilo dobrobiti živali. Veseli bomo, če se bodo s tem poistovetili tudi otroci,« nam neprofitno naravnanost posestva opiše Tasičeva.

Na Valdek so že prišli tudi otroci v okviru šolskih ekskurzij, čeprav so glede same promocije še precej na začetku. »K nam so prišli otroci iz šol in vrtcev ter Zveze prijateljev mladine. Lahko rečem, da od nas še nihče ni odšel razočaran. Seveda je tudi veliko smešnih pripetljajev. Otroci so navdušeni nad lamami, konji in oslički. Sicer pa sem zahajajo tudi mlade družine, ki si želijo, da bi njihovi otroci čim več časa preživeli z živalmi. Naša ciljna publika so družine ter šole in vrtci. V poletnih mesecih pa načrtujemo tudi počitniško varstvo za otroke, ki bodo tukaj preživeli počitnice brez pametnih telefonov

Seveda pa otroci niso edini gostje posestva. »Živali so primerne tudi za odrasle. K nam prihajajo ljudje, ki se zanimajo za lastništvo oslov. Prejšnjo soboto smo imeli t.i. Osličkov dan, kjer smo ljudem razložili, kaj je potrebno vedeti, preden si umislimo osla. Odrasli so včasih nad živalmi še bolj navdušeni kot otroci, saj v njih prebudijo otroško iskro, na katero so že vsi pozabili. Želimo si, da bi imeli tudi prenočišča, vendar bomo videli, kaj bo prinesel čas,« je zaključila Tasičeva.

Pustimo času čas. Vsekakor pa se zaradi čudovitega ambienta vodji posestva ni treba bati, da bi izostal tudi ekonomski interes po prenočitvah. Vsekakor pa je Posestvo Valdek še ena odlična lokacija za oddih in sprostitev za vse generacije.

Jutranji program