Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Še vedno ni povsem jasno, kdaj bodo upravne enote prekinile stavko. O strinjanju s stavkovnim sporazumom se izrekajo na 34-ih upravnih enotah. Med njimi so sporazum v torek že potrdili v Rušah, včeraj pozno popoldne pa večinsko tudi v Mariboru. Vendar potrditev ne pomeni takojšnjega končanja stavke.

Stavka na upravnih enotah še vedno poteka, a vse kaže, da se bo kmalu končala. Soglasje k stavkovnemu sporazumu je dala že večina stavkajočih enot, med njimi tudi mariborska. Namestnica sindikalne zaupnice Tina Sterguljc: "Zaposleni Upravne enote Maribor so v sredo v večinskem deležu podprli stavkovni sporazum. Tako bo sindikat Upravne enote Maribor zdaj pristopil k podpisu." Kljub temu je delo še vedno prilagojeno stavki pravi Sterguljčeva: "Torej v naslednjih dneh poteka organizacija dela in stavka tako kot do sedaj. Bomo pa sporočili takoj, ko bo stavka zamrznjena."

Kaj pa pravijo v krovnem sindikatu?

V krovnem Sindikatu državnih organov Slovenije pričakujejo, da bodo soglasje podpisale prav vse stavkajoče upravne enote. Sekretar Renato Romič: "Seveda hočemo doseči enotnost, da ne bi bile posamezne stavkajoče enote izpostavljene nadaljnjim pritiskom. Radi bi dosegli, da ta sporazum velja za vse."

Vsaka upravna enota sicer stavka samostojno in mora stavko tudi preklicati. Z enotnostjo bi radi preprečili morebiten pritisk na izpostavljene enote. Zamrznitev stavke pa bi radi izpeljali do sredine tega meseca. Renato Romič: "Vsekakor bi radi to dosegli v doglednem času, torej pred poletnimi počitnicami. Tako pol lahko gremo normalno naprej v pogajalski proces javnega sektorja." Ob tem v sindikatu poudarjajo, da če se vlada ne bo držala izpogajanega, bodo stavko nadaljevali.