Foto: Založba Miš
Foto: Založba Miš

11. maja 1933 je mestni načelnik dr. Franjo Lipold predlagal, da mestni svet generala Rudolfa Maistra imenuje za prvega častnega meščana, po tistem ko je mesto že skoraj poldrugo desetletje živelo v novi južnoslovanski državi.

Predlog je bil sprejet in z navdušenjem odobren. Slovesno praznovanje ob 15. obletnici osvoboditve in prekinitve državnopravnih odnosov z Avstro-ogrsko ter podelitvi častnega meščanstva se je začelo že večer prej. Sprevod je krenil skozi mesto pred stanovanje generala Maistra, kjer so združeni mariborski moški zbori zapeli dve pesmi. Osrednja proslava je bila naslednji dan 19. novembra 1933 na Glavnem trgu.

Mesto je bilo okrašeno z državnimi trobojnicami, zelenjem in slikami generala Maistra. Proslave so se udeležili številni visoki gostje. Na balkonu Rotovža je mestni načelnik, dr. Franjo Lipold, generalu Rudolfu Maistru izročil diplomo in naziv častnega meščana mesta Maribor ter v znak trajnega priznanja ščit, ki »naj ga za vedno veže z nacionalnim Mariborom, kateremu je bil v najodločilnejših dneh mogočen ščit in varnost.« Visoko mestno priznanje pa ni prišlo ob pravem času, pač pa zadnji čas - Maister je umrl sedem mesecev in teden dni kasneje.

General Rudolf Maister pa ni bil edini častni meščan medvojnega Maribora. V dobrih 22 letih življenja v Kraljevini SHS je Maribor razglasil dva časna meščan – drugi je bil politik in narodni voditelj dr. Anton Korošec.

Kdo pa je bil na začetku šestdesetih let razglašen za prvega častnega meščana/občana Maribora po drugi svetovni vojni ?

Prisluhnite v radijskem posnetku …

Kdo je na današnji dan pred 87. prejel listino prvega častnega meščana Maribora po prvi svetovni vojni ?