Foto: Radio Maribor/Pexels
Foto: Radio Maribor/Pexels

Zgodovinski viri pričajo, da so jih igrali že pred več kot pet tisoč leti na območju Egipta. Zaznamo jih v ostankih iz skorajda vsake civilizacije. Družabne igre so se razvijale predvsem samostojno in se širile med sosedi, potovale s trgovci in raziskovalci.

Monika Furlan, vodja spletne trgovine Unikashop slovenskega podjetja Unikatoy, ki že 30 let uspešno posluje na področju prodaje igrač sprav razlaga ''Družabna igra je igra, ki vključuje vsaj dva igralca in sta njena cilja zabava ter razvedrilo. Družabne igre so popularne tako pri otrocih kot pri odraslih. Ne poznamo starostne omejitve''.

Igranje družabnih iger ne predstavlja zgolj zapolnitve našega prostega časa, predvsem dolgih zimskih večerov ampak pripomore k številnim drugim pozitivnim učinkom ne glede na starost ''Družabne igre, imajo v prvi vrsti namen sprostitve in razvedrila. Zmanjšujejo stres, povečajo odpornost imunskega sistema, nižajo krvni tlak in zmanjšujejo možnost nastanka različnih bolezni. Družabne igre nenazadnje krepijo spomin, izboljšujejo koncentracijo, spodbujajo logično razmišljanje in krepijo smisel za reševanje logičnih primerov,'' razlaga Furlanova.

Živimo v času digitalizacije, v času prevlade elektronike in interneta vendar priljubljenost družabnih iger prav nič ne ugaša – ravno nasprotno. Igranje družabnih iger se je povečalo tudi v času COVID-19, ko smo bili primorani več časa preživeti doma. Sogovornica na vprašanje, kako izbrati primerno družabno igro, odgovarja, da se ob nakupu moramo najprej vprašati, kaj nam ta igra nudi in šele nato se odločimo za nakup.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.