Foto: Mestna občina Maribor/Styria arhitektura d.o.o
Foto: Mestna občina Maribor/Styria arhitektura d.o.o

Jutri (20. junija) ob 11-ih bodo uradno odprli novo Zdravstveno postajo Magdalena, ki so jo zgradili na mestu nekdanjih hudo propadajočih ambulant na Jezdarski ulici. 12,5 milijona evrov vredna novogradnja, sofinancirana s strani mariborske občine, države, mariborskega zdravstvenega doma in občin soustanoviteljic ter Lekarn Maribor, bo na območje Mestnih četrti Magdalena in Tabora po desetletjih pričakovanj vendarle prinesla najsodobnejši nivo primarne zdravstvene oskrbe. Kljub današnjemu uradnemu odprtju pa bodo prve paciente sprejeli šele julija.

Zdravstvena postaja Magdalena bo premogla 8 ambulant družinske medicine. 4 bodo preselili z začasne lokacije na Dvoržakovi ulici, tri iz Ulice Talcev, Gosposvetske ceste in Magdalenskega trga, eno bodo odprli na novo. Direktor mariborskega zdravstvenega doma dr. Jernej Završnik pojasnjuje:

"Tisto, kar je pomembno opozoriti, je to, da v ponedeljek te ambulante ne bodo še pričele z delom, ampak jih bomo sukcesivno selili in bodo pacienti, ki imajo tukaj izbrane zdravnike, zelo natančno obveščeni, kdaj se bo njihova ambulanta preselila."

O podrobnostih lahko povprašajo tudi osebnega zdravnika, na novi lokaciji pa jih bodo sprejeli predvidoma julija. Zdravstvena postaja Magdalena bo premogla tudi dva laboratorija, tam pa bo še:

"Ena ginekološka ambulanta, predšolska in šolska ambulanta, dežurni center za otroke in mladostnike in lekarna. Specialistične ambulante pa bodo urološka, nevrološka in elektromiografska."

Zaradi selitve zaprtje lekarne v mestnem jedru

Selitve nameravajo končati do septembra – takrat bo vrata odprla pediatrija, pa tudi lekarna, kar pa v središče mesta prinaša spremembo - zaprla se bo namreč lekarna Pri gradu.

Kako dostopati do nove zdravstvene postaje?

Zdravstvena postaja Magdalena stoji v neposredni bližini UKC Maribor, Druge gimnazije, srednje šole in fakultete za zdravstvo ter kulturnega centra Pekarna. Občina obiskovalce poziva k dostopu z javnim prevozom, peš ali s kolesom, v kleti pa bo na voljo tudi 30 plačljivih parkirnih mest.

Več pa v oddaji:

Teden po otvoritvi bodo z delom začele prve ambulante v zdravstveni postaji Magdalena