Letalo za obrambo pred točo Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Letalo za obrambo pred točo Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Letalski center Maribor je z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano danes le podpisal pogodbo za letošnje izvajanje letalske obrambe pred točo na območju severovzhodne Slovenije. Podpis pogodbe pa je ponovno pozen, saj so neurja s točo v minulih dneh že povzročila precejšnjo škodo tako v kmetijstvu kot na objektih in infrastrukturi. A letalo ostaja kljub podpisani pogodbi na tleh, kajti mariborsko letališče je zaradi odpravljanja posledic nedavnega neurja za promet do nadaljnjega zaprto.

S podpisom pogodbe Letalskega centra Maribor in kmetijskega ministrstva je izpolnjen še zadnji pogoj za to, da se protitočna obramba v severovzhodnem delu države s 15. junijem, torej ta konec tedna, lahko začne. A Letalskemu centru povzroča zdaj skrbi za promet zaprto mariborsko letališče. Vodja protitočne obrambe Darko Kralj zato poziva pristojne v državi k čimprejšnjemu odprtju letališča:

"Upam, da bo na uradih, na Ministrstvu za promet, na direktoratu za letalstvo in Upravi za zračno plovbo prevladal razum in da bodo vedeli, da za normalno klubsko letenje in za evropsko letenje ni potrebna spremljajoča stavba in letališče je lahko odprto, kajti poškodovana je infrastruktura za pregledovanje potnikov in teh zadev, kar pa nima veze s samim letenjem."

Po pogodbi ima Letalski center Maribor za obrambo pred točo letos zagotovljenih 282 tisoč evrov -- okoli tretjino sredstev bo zagotovilo kmetijsko ministrstvo, preostanek pa 68 občin, pretežno iz Podravja in Pomurja, pravi Kralj:

"Na razpolago imamo 26 ur letenja, za 26 ur imamo na razpolago reagensov, dokler bomo lahko s tem resursom delali, bomo pač delali ..."

…. tudi letos z enim letalom, za drugega, ki so ga kupili lani, namreč:

"Ni denarja, da bi ga opremili in spravili v zrak."

Ni pa izključena niti možnost, dodaja vodja mariborske protitočne obrambe Darko Kralj, da ga bo društvo celo prisiljeno prodati.