Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska livarna Maribor je po dolgih letih težav v kritičnem položaju. Kljub izboljšanju poslovanja ji grozi insolventnost, lastnik – Slovenski državni holding - pa še ni našel novega strateškega kupca. K reševanju je pozval tudi mariborsko občino - livarno bi občini prodali za 1 evro, odobrili bi 5-milijonsko likvidnostno posojilo in reprogramirali 14 milijonov zapadlih terjatev. Če rešitve ne bo do prihodnjega tedna, je ogroženih 350 delovnih mest.

Občinski nakup livarne bi bil pravni »unikum«, pravi mariborski župan Saša Arsenovič, ki predlaga Slovenskemu državnemu holdingu razdolžitev podjetja:

"Na prvi pogled se sliši lepo, da bi za 1 evro dobili tovarno, v resnici pa bi dobili za 20 milijonov evrov obveznosti in dejavnost, s katero se občina ni ukvarjala. Po drugi strani pa gre za izredno pomembno podjetje, ki ima stoletnico, in za izjemno pomembno točko v mestu, ki bi bila v središču, če bi se mesto malo drugače razvijalo. Tako da upam, da najdemo neko rešitev, da to zemljišče ne bo podrvrženo špekulacijam in da bodo delovna mesta dovolj dolgo ohranjena."

SDH njegov predlog še preučuje in se še ni izrekel o reprogramiranju terjatev. Ključni datum je ponedeljek, 17. junija, ko zapade okoli 700 tisoč evrov dolga. Sindikalist Robert Tajhman:

"Neuradno bi naj v petek SDH le pristopil k reprogramiranju tega prvega dela kredita. Če bi se to zgodilo, smo se za dva ali tri mesece rešili."

Če rešitve ne bo, bo moralo 350 zaposlenih iskati kruh drugje, tudi v tujini.

"Tu so potem naše družine, tako da bo finančno, moralno in psihično škodo utrpelo okoli 1200 ljudi. Če pa štejemo še naše dobavitelje, partnerje, kooperante, pa lahko rečemo, da bo prizadetih čez 3 tisoč ljudi," pravi sindikalist.

Če odmislimo dolgove, posluje Livarna v zadnjem času pozitivno. Ima dolgoročna naročila, proizvodnjo naj bi še povečali. Po odstopu uprave je vodenje podjetja prejšnji teden, tik pred iztekom odpovednega roka, prevzel dotedanji član uprave Samo Iršič, ki pa za naš radio še ni spregovoril. Podjetje pa si ogleduje tudi morebitni kupec iz Indije.

Več pa v oddaji:

Kakšna bo usoda Mariborske livarne?