Foto: Študentski domovi Maribor
Foto: Študentski domovi Maribor

Upravni odbor Univerze v Mariboru je pred dnevi potrdil investicijski program za prenovo

depandanse s telovadnico, ki bo izvedena v okviru celovite prenove Študentskega doma 1 na Tyrševi ulici. V Študentskih domovih Maribor so nam potrdili, da bodo takoj, ko bo potrjena finančna konstrukcija, objavili javno naročilo za izvajalca, hkrati pa imajo pripravljen tudi projekt za obnovo Študentskega doma številka 15 na Gosposvetski cesti. Projekte v skupni vrednosti 11,5 milijona evrov naj bi končali do junija 2023, ko bo Maribor gostil Olimpijski festival evropske mladine.

Obnova študentskega doma 1 na Tyrševi ulici je vredna 4 milijone evrov, prenova depandanse s telovadnico dodatnih 3,8 milijona, za dom podiplomcev številka15 pa je namenjenih 3 in pol milijona: »Celotna investicija je vredna 11,5 milijona evrov. Vsa investicijsko – projektna dokumentacija je praktično pripravljena, čakamo na zeleno luč pristojnega ministrstva«, je pojasnila direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič in zatrdila, da naj bi se to zaradi dobrega sodelovanja z ministrstvom za izobraževanje zgodilo kmalu, denar pa bo zagotovljen iz Načrta za okrevanje in odpornost, del pa tudi iz naslova energetske prenove stavb širšega javnega sektorja. Najprej pa naj bi začeli obnovo depandanse s telovadnico: »Bomo imeli balvansko plezanje, eno večnamensko dvorano. V bistvu telovadnico še malo razširjamo v del depandanse, tako da bo ta še večja, še bolj udobna«.

Foto: Študentski domovi Maribor
Foto: Študentski domovi Maribor

Predvidoma maja oziroma junija se bo začela celovita obnova najstarejšega doma številka 1, ob energetski sanaciji, novi opremi in trajnostni mobilnosti pa bodo študentom omogočili višji standard. »Standard v vseh domovih izenačujemo. Dejstvo je, da bodo sobe omogočale bivanje manjših skupin. Sedaj si je kuhinjo delilo 9 stanovalcev, v domu številka 1 celo 36, po obnovi pa bo 1 kuhinja na največ 4 stanovalce«, je dodala Maja Krajnc Ružič.

Po prenovah bo sicer skupno na voljo 139 ležišč manj, ker pa domovi ne bodo namenjeni zgolj študentom, naj bi projekte končali do junija 2023. »Predvidevamo, da naj bi obnove končale marca oziroma aprila 2023, domova številka 1 in 15 pa do junija 2023. Verjetno se nam bo malo mudilo, kajti vemo, da v Maribor prihaja »mala olimpijada« in da se bodo potrebovale vse kapacitete«. Direktorica še dodaja, da je v mariborskih domovih 2663 študentov oziroma da so polno zasedeni, na sobo pa čaka 105 študentov.