Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ob dolgih čakalnih vrstah za prestop meje na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje številni turisti iščejo hitrejše alternative. Veliko jih izbere bližnji mejni prehod za obmejni promet Zgornji Leskovec v občini Videm pri Ptuju, ki pa ne zdrži takšnih obremenitev, kar na svoji koži občutijo tudi tamkajšnji krajani. Ti se bodo v soboto zjutraj zbrali na protestnem shodu.

Turisti prehod Zgornji Leskovec izberejo iz različnih razlogov: nekateri zato, da bi se izognili plačilu vinjete, drugi pa želijo zaobiti čakalne vrste na Gruškovju. V Leskovec jih največkrat usmeri elektronska navigacija.

Mejni prehod lahko ob konicah prečka do 8.000 ljudi dnevno – izven sezone je ta številka tudi 4 krat nižja. Kolona vozil, tudi tistih ki vlečejo prikolice in čolne, se lahko ob sobotah in nedeljah vleče tudi do 5 kilometrov in popolnoma zasede edino glavno cesto skozi kar šest naselij od meje do Spodnjega Leskovca, pravijo krajani.

Bojijo se, da bi lahko zastoji ovirali tudi vozila na nujni vožnji. To pa še ni vse: ker ob cesti ni primernih počivališč, čakajoči turisti smeti odlagajo v obcestnih jarkih in potrebo opravljajo kar v naravi. Župan Branko Marinič od države zato zahteva sanacijo ceste, ureditev varnih hodnikov za pešce, počivališč za tranzitni promet, namestitev ustrezne signalizacije, predvsem pa preusmeritev tranzitnega prometa nazaj na avtocesto.