Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

Mariborčanka Jasna Kozar v pritličju galerije razstavlja 200 risb in skic v tušu, svinčniku in tempera barvah, ki jih je začela ustvarjati ob prvem zaprtju javnega življenja zaradi epidemije. Delo nadaljuje, saj ji to še vedno predstavlja osebni in poklicni izziv. Z likovno umetnostjo želi izraziti svoje doživljanje zelo zahtevnih razmer, v katerih živimo. » Tudi za moje psihično zdravje je dobro, da lahko preko umetnosti izrazim nestrinjanje z dogajanjem v naši družbi, jezo in druge občutke, ki jih doživljam v času epidemije«, pove Jasna Kozar.
Ustvarila je zelo različna dela, ki so močno družbeno angažirana.

» Likovna dela prikazujejo veliko avtoportretov, podob javnih oseb, politikov, preoblečenih v basenske atribute, ki jih na drzen način povezuje ter tako izpostavlja prostor za kritiko družbe, ukrepov, vrednot in našega načina življenja«, pojasnjuje kustosinja Kristina Prah.
Slikarka uporablja zanjo značilne, akcijske barve kot so oranžna, rdeča in črna. V spodnjem delu galerije je razstavljenih še 20 oljnih slik in akrilnih vedut Maribora, ki jih je slikarka dopolnila z manjšimi koronskimi elementi. Dela razkrivajo slikarkin odnos do sveta in svoboden pogled na ustvarjanje, še dodaja kustosinja.

Umetnica, ki bo kmalu praznovala 70.rojstni dan, je dela, ki jih je v zadnjih dveh letih ustvarila več sto, ves čas objavljala v obliki fotografije na družbenih omrežjih in vzbujala so veliko pozornosti. » Delam za vse ljudi in na nek način poizkušam biti glasnik nove dobe. » pravi slikarka.

Razstava Jasne Kozar tudi nepoznavalcem likovne umetnosti na zanimiv način odstira slikarkin kritični pogled na družbene razmere, obiskovalce pritegne in vodi v premislek o lastnem odnosu do trenutnega dogajanja. Razstavo v galeriji mariborskega Društva likovnih umetnikov si bo mogoče ogledati do 3. decembra.