Foto: Stanovanjski sklad RS
Foto: Stanovanjski sklad RS

Mariborska občina je izoblikovala stališča do pripomb, ki jih je prejela med javno razgrnitvijo predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta za predvideno sosesko najemniških stanovanj Novo Pobrežje, ki jo ob Ulici Veljka Vlahoviča načrtuje republiški stanovanjski sklad. Dopolnjen osnutek bodo mestnim svetnikom v dokončno potrjevanje predali predvidoma še ta mesec.

Največ pripomb med javno razgrnitvijo se je nanašalo na prometno ureditev. Tamkajšnji stanovalci in predstavniki mestne četrti se bojijo še večjega prometnega kaosa, ko se bo v 430 stanovanj vselilo več sto ljudi. Skrbi pa jih tudi, kje bodo parkirali stanovalci okoliških blokov, ki zaradi pomanjkanja parkirišč uporabljajo prostor, predviden za gradnjo. A predlog podrobnega prostorskega načrta v ureditev širše okolice ne more posegati, pravi Simon Tekavec iz občinskega Sektorja za urejanje prostora:

"Več ali manj smo skupaj z načrtovalcem pojasnjevali, da so okoliške prometne ureditve stvar občinskega prostorskega načrta oziroma se zdaj lahko izvajajo tudi na osnovi prostorskoureditvenih pogojev, ki veljajo za to območje, tako da bi nekako rekel, da mestne četrti oziroma občanov nismo z vsemi odgovori zadovoljili."

Občina je prejela tudi več pobud, naj odkupi zasebne parcele v okolici, na katerih so zdaj njive.

"Seveda lahko to občina nekako sprejme kot pobudo, ampak ni pa to stvar prostorskega akta, da bi to reševal. Lastniškopravna razmerja se s prostorskim aktom na žalost ne rešujejo."

V predlogu prostorskega načrta pa so upoštevani pozivi, naj ob knjižnici in vrtcu omogočijo še umestitev lekarne in banke, ni pa mogoče določiti, da se namembnost prostorov kdaj ne bi spremenila.

Seznam vseh pripomb in občinskih stališč: https://maribor.si/wp-content/uploads/2022/08/STALISCA_NovoPobrezje.pdf