Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Slovenski Bistrici se je dopoldne na protestnem shodu zbralo več kot 50 pripadnikov civilne pobude, ki nasprotuje načrtom za gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju. Te bi različni investitorji postavili na Arehu, Treh Kraljih in v Kalšah v občini Slovenska Bistrica in na Rogli v občini Zreče.

Duhove že več let buri načrt podjetja Energo Maks v pohorskem naselju Kalše, ki je razdelil tudi prebivalce. Vetrnico s 85-metrskim stebrom bi postavili le 160 metrov od najbližjega stanovanja. Tatjana Frešer:

"Če bi se to zgodilo, se moramo dejansko odseliti. Tukaj ne vidimo rešitve, kajti v ta mirni okoliš, kjer se ne sliši drugega, kot ptičje petje, ne morejo umestiti elektrarne s svojim hrupom."

Podjetje Energija na veter pa bi na Arehu in na Treh Kraljih postavilo 35 vetrnic, ki bi potrebovale še kablovod v naselji Ruše in Slovenska Bistrica.

"Za vsako izmed elektrarn bi bil potreben posek gozda v izmeri 70X70 metrov. Iznad pohorskih smrek bi štrlele okoli šestkrat višje vetrne elektrarne. Pohorske veste bi bilo potrebno razširiti na vsaj štiri metre ..." je ugotovitve civilne pobude povzela Tatjana Brumec.

Ruški občinski svet je podal soglasje k podelitvi služnostne pravice za gradnjo kabelske kanalizacije, a občina pogodbe ni podpisala. V Slovenski Bistrici služnosti tudi nasprotujejo. Župan Ivan Žagar je prepričan, da bi namesto občine za umeščanje v prostor morala poskrbeti država ob najširšem vključevanju javnosti:

"V tem času pa ne samo, da se to ni zgodilo, ampak je celo sprožen postopek razlastitve občine, kar se tiče služnosti."

V podjetju Energija na veter pa zatrjujejo, da so njihovi načrti zadostili vsem okoljskim zahtevam, da ležijo izven varovanega območja in da je projekt pomemben za proces zelenega prehoda.