Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ob mariborski Vojašnici Generala Maistra so spomladi posekali 290 dreves; po navedbah vojske je bilo to potrebno zaradi zamenjave ograje. Nova drevesa naj bi zasadili septembra, a se to še vedno ni zgodilo, obljubljajo pa, da se bo kmalu. Primer je nekatere spomnil na posek in novo zasaditev drevoreda na Cesti zmage, ki je izzval burne odzive.

290 iglavcev in listavcev ob robu mariborske vojašnice je bilo ob poseku zdravih, a so ovirali zamenjavo ograje – tako so spomladi pojasnili v vojski. Nova drevesa naj bi zasadili septembra, a je bilo to po oceni Zavoda za gozdove prezgodaj, zato bodo to naredili novembra. Namesto 290-ih jih bodo posadili le 250 – večinoma hrast, javor, lipo in divjo češnjo, pa tudi 20 borov in še 150 grmovnic.

A sadike bodo visoke le od meter in pol do 2 metra, do polne velikosti pa bo preteklo več desetletij, kar nekateri primerjajo s posekom skoraj stoletnega drevoreda na Cesti zmage pred nekaj leti. Nekdanji rektor mariborske Univerze Danijel Rebolj:

"Ta odnos bi bil sprejemljiv, če bi šlo za neko urbano opremo. Koše za smeti lahko zamenjamo in postavimo nove. Ampak drevesa niso urbana oprema. Drevesa so živa bitja. Prebivalci tega mesta."

Arboristka Tanja Grmovšek primera poseka dreves ob vojašnici ne komentira, o razvoju pomlajenega drevoreda ob Cesti zmage pa pravi:

"Drevesa zdaj toliko let po sajenju, že takoj, ko smo jih začeli opazovati, imajo zelo težak boj. Problem je tudi njihov habitus. Veliko dreves je bilo v drevesnici odrezanih v vršnem delu in imajo večvrhatost in imamo zdaj blazen izziv, kako jih spraviti v visokodebelna drevesa."

Kot je znano, je zamenjava tega drevoreda razdelila javnost: nasprotniki so pripravili proteste, civilno pobudo pa so ustanovili tudi zagovorniki poseka, prepričani, da stara drevesa ogrožajo ljudi, avtomobile in stavbe.

Več pa v posnetku:

Radijska tribuna