Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Prejeli smo opozorilo poslušalca: "Zadnje dni (spet) opažam povečano število (vojaških) helikopterskih preletov v in iz vojašnice Generala Maistra. Danes zjutraj: 5.11, 5.19, 5.53, 5.58. Ne vem, če je bil isti helikopter, ker čeprav letijo tik nad strehami, nisem mogel razločiti registrske tablice. Spet nujni "medicinski" poleti? Potem ok. Če pa vozijo vojaštvo in strelivo, potem naj to delajo bolj podnevi."

V Slovenski vojski pojasnjujejo, da sta bila omenjena helikopterska poleta povezana z aktivnostmi, ki v tem tednu potekajo na območju državne meje. Z Vojašnice generala Maistra je en helikopter Cougar na območje izvajanja aktivnosti prepeljal dve skupini vojakov, prvič ob 5.05 in drugič ob 5.50.

Vojaki se bodo do jutri, 19. 1., urili v postopkih za hitro okrepitev varovanja širše državne meje zaradi preverjanja odzivnosti, hitrih premikov enot in naraščanja sil. Z urjenjem tudi na območjih občin Kidričevo, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč, Gorišnica, Ormož, Središče ob Dravi, Ljutomer in Lendava bodo enote spoznavale teren ter s povečano prisotnostjo prispevale k odvračanju nezakonitih prehodov državne meje in zagotavljale varnost prebivalcev obmejnega območja. Občani bodo na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov, občasno bodo mogoči tudi preleti vojaških helikopterjev in letal.

"Ustrezna usposobljenost pripadnikov SV, za kar si v času urjenj prizadevamo, zahteva medsebojno sodelovanje vseh rodov in služb Slovenske vojske, k čemur sodijo tudi njene zračne sile. Premiki po zraku so del usposabljanj, pri čemer se SV trudi biti čim manj moteča za prebivalce med doseganjem ustrezne stopnje usposobljenosti za izvajanje zakonsko določenih nalog," pojasnjujejo v Slovenski vojski.

Več pa zapišejo v sporočilu za javnost: https://www.slovenskavojska.si/medijsko-sredisce/novica/delovanje-slovenske-vojske-na-obmocju-drzavne-meje-operacija-odboj/