Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Potem ko je mariborski mestni svet januarja zavrnil podražitev javnih vrtcev, občina za naslednjo sejo, prihodnji teden, predlaga kar dve podražitvi. Pri prvem predlogu gre za dokončno uskladitev lanske podražitve, ki ni bila potrjena v celoti, pri drugem pa za uskladitev s trenutnim dvigom stroškov.

Mariborska občina je že lani izračunala, da se stroški in veljavne cene vrtčevskega varstva razlikujejo za 38 odstotkov, a je mestni svet odobril le 18-odstotno podražitev. Razliko želijo zdaj uskladiti postopoma. O dvigu stroškov za starše z najnižjimi dohodki vodja Urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Gajzer Pliberšek:

"Za programe prvega starostnega obdobja bo podražitev od 1. septembra za 3,53 evra na mesec, od prihodnjega januarja pa še za 3,54 evra na mesec."

Podobna bo tudi podražitev za otroke drugega starostnega obdobja. A stroški so narasli tudi od lanske delne uskladitve, zato bodo mestni svetniki odločali še o dodatni podražitvi v znesku dobrih 2 evrov mesečno.

Podražitev tudi do 80 evrov

Kaj pokaže seštevek podražitev? Zneski na položnicah se razlikujejo glede na dohodkovni razred staršev. Če bodo svetniki potrdili oba predloga, bodo vrtci za starše otrok obeh starostnih obdobij iz najnižjega dohodkovnega razreda z novim letom dražji skupno za skoraj 10 evrov na mesec, za tiste iz najvišjega razreda pa za do 80 evrov.

Občinska sogovornica še pojasnjuje, da so mariborski vrtci med najcenejšimi v Sloveniji, saj občina zanje namenja največ subvencij med mestnimi občinami.

Občina načrtuje, da bo zaradi podražitev letos in prihodnje leto izplačala za okoli milijon evrov manj subvencij, prihranek pa nameravajo nameniti za investicijsko vzdrževanje vrtcev in osnovnih šol.

Elaborati novih cen pa so dostopni na povezavah:

https://maribor.si/wp-content/uploads/2024/06/GMS-348.pdf

https://maribor.si/wp-content/uploads/2024/06/GMS-349.pdf