Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko si je bober nedavno privoščil vrbi na mariborskem Lentu – eno je poškodoval, drugo podrl -- je občina sprejela prve zaščitne ukrepe.

Nekoč skoraj izumrli bober, ki se je v Slovenijo vrnil konec 90-ih let prejšnjega stoletja, je v zadnjih letih glodal drevesa predvsem ob nenaseljenih odsekih dravske struge, kot je Mariborski otok. Pred kratkim pa se je glodavec, znan po postavljanju jezov, pretihotapil vse do mestnega središča:

"Predvsem mislim, da se je bober na Lentu pojavil zaradi začetka gradbenih del, zaradi česar se je zmanjšala količina prometa in ima več miru."

Pojasnjuje arboristka Tanja Grmovšek, ki je mariborski občini svetovala sprejetje zaščitnih ukrepov:

"Poznamo predvsem dva preventivna ukrepa: nameščanje mrež in zaščitni premaz, ki bobra odvrača."

Nigradovi delavci so začeli z mrežo obdajati ogrožena drevesa med Vodnim stolpom in dvoetažnim mostom. Vrbe na delu Lenta, kjer poteka obnova, pa so zaščitili že ob odprtju gradbišča. Zaščita bo pomembna tudi po zaključku del, saj ob nabrežju načrtujejo več kot 100 novih zasaditev:

"Bober je naraven dejavnik v prostoru, zagotovo tudi na Mariborskem otoku. V Sloveniji je bobra v zadnjih 20 letih veliko, tudi v gozdovih. Ker se naseli seveda naredi nekaj škode. Največji problem pa je v mestu, kjer imamo res posamezna drevesa."

Bobra so se zbali tudi skrbniki Stare trte, zato so najslovitejšo mariborsko znamenitost zaščitili z mrežo in elektronskim odvračalcem.