Telefon za starejše. Foto: Mestna občina Maribor
Telefon za starejše. Foto: Mestna občina Maribor

Mariborska občina je pred letom dni ustanovila Svet za starejše, ki ga sestavljajo predstavniki upokojenskih organizacij. Ena od aktivnosti je tudi informativni telefon, kamor jim lahko upokojenke in upokojenci zaupajo svoja vprašanja in pobude, kako mesto še bolje prilagoditi njihovim potrebam. Klice zbirajo po telefonu, na številko 080 22 01.

Največ klicateljev zanima, kako si urediti brezplačno avtobusno vozovnico za upokojence. Kot pojasnjuje predsednica Sveta za starejše Metka Roksandić, so informacije o tem večkrat nejasne in starejšim slabo dostopne. Kritizirajo pa tudi avtobusne povezave, pravi član sveta Tomaž Kšela:

"Da bi morala biti postaja pred vsakim domom za starejše, saj se stanovalci pritožujejo, da težko pridejo v mesto. Več predlogov je tudi, da bi mestno središče bolj povezali z avtobusnimi progami, tudi tiste kareje, v katerih živi dosti starejših."

Pereča problematika so tudi stanovanjske zgradbe brez dvigal. Takšnih naj bi bilo samo v Mariboru več kot 800, pojasnjuje sogovornik:

"Tu veliko ljudi pričakuje, da bosta Mestna občina Maribor, pa seveda tudi država, poskušali stanovalcem pomagati, da bodo prišli do dvigal. To je ena obsežna problematika, ki jo že dalj časa naslavljamo. Vse kaže, da bo tu treba res povečati aktivnosti."

Starejši pa pogrešajo tudi več javnih stranišč, klopi na sprehajalnih poteh, daljše zelene luči na prehodih za pešce in ukinitev nehigieničnih semaforskih tipk in večjo pisavo na informativnih napisih, zanimajo pa jih tudi podrobnosti glede upokojevanja. Vsi klici pa niso kritični: pohvalili so na primer novo ureditev Glavnega trga in brezplačni minibus Maister.

Več v oddaji:

Svet za starejše - Maribor, imamo problem