Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Poslušalka nam je poslala kritično sporočilo glede stanja avtobusnih postajališč na vpadnici med Mariborom in Hočami. Kot je zapisala:

"Nisem poslikala. To naj storijo za to odgovorni. Moti me namreč, in verjetno še marsikoga, obupno stanje avtobusnih nadstreškov na relaciji Maribor - Hoče. Stekla umazana do neprepoznavnosti. Znotraj samega nadstreška veliki šopi suhe trave. Klopi, če niso polomljene, so pa umazane. Vse to na očeh vsem, ki prihajajo v naše mesto, ali so zgolj v tranzitu. Tudi takšne stvari vplivajo na turizem za katerega se tako zelo borimo."

Zadevo smo si ustvarjalci naše rubrike ogledali tudi v živo, fotografije objavljamo v spodnji galeriji.

Medtem ko so vsa postajališča starejšega letnika, so predvsem tista na območju mariborske občine v slabšem stanju. Najhuje je s sedišči - postajališča v občini Hoče - Slivnica (občinska meja je približno med nakupovalnimi središči in Radvanjskim potokom) so opremljena s klopmi, ki v več primerih ne dosežejo celotne širine postajališča, a so nepoškodovane.

Postajališča na območu mariborske občine pa so opremljena s starimi plastičnimi sedišči na kovinskih gredeh, ki smo jih vajeni iz starejših čakalnic, številna pa so polomljena, tako da je sedenje zelo oteženo.

Nadstrešnice so bile ob našem ogledu povečini umazane, table z voznimi redi pa zarjavele.

Kaj pojasnjujejo pristojni?

Čeprav je hoška vpadnica v upravljanju Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, je upravljanje avtobusnih postajališč v pristojnosti Mestne občine Maribor in občine Hoče - Slivnica.

V občini Hoče - Slivnica že izvedli čistilno akcijo

Kot so nam odgovorili: "Sporočamo vam, da je Občina Hoče-Slivnica že očistila avtobusna postajališča. Stekla avtobusnih nadstrešnic so žal umazana takoj po zimski sezoni zaradi škropljenja po steklu. Naš Režijski obrat prične s čiščenjem vseh avtobusnih postaj takoj v pomladnih mesecih. Seveda se tudi čez leto tu opravlja košnja trave in praznjenje smeti, tako da skrbimo za čiste avtobusne postaje. Občina Hoče-Slivnica ves čas obnavlja posamezna postajališča, ko se izkaže potrebna po sanaciji. Posebnih obnovitvenih planov za to področje pa nimamo."

Mariborska postajališča bodo porušili

Tako pa z Mestne občine Maribor: "Ob hitri cesti HC4 v smeri Hoč, ki je v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo, sta znotraj meje Mestne občine Maribor še dve postajališči (»Razvanje Vema« in »Razvanje Jeklotehna«), na katerih so postavljene nadstrešnice starejšega videza. Ostala postajališča so v občini Hoče. Obveza ureditve teh nadstrešnic je v domeni vsake posamezne občine. Zavedamo se, da je tudi te nadstrešnice zaradi dotrajanosti treba urediti, vendar so predvsem z vidika zmožnosti financiranja, prioriteta nadstrešnice, kjer se odvija mestni promet. Na predmetni cesti namreč ne obratujejo mestne linije, pač pa medkrajevni prevoz. Dotrajane avtobusne nadstrešnice ob hitri cesti na območju Mestne občine Maribor bomo v tem letu tudi porušili."

O načrtih za morebitno obnovo se še niso izrekli.