Foto: Arhiv avtorja/OSA arhitekti
Foto: Arhiv avtorja/OSA arhitekti

Mariborska občina je izoblikovala stališča do pripomb, ki jih je prejela med javno razgrnitvijo predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta za ureditev prometnega vozlišča na območju t. i. železniškega trikotnika. Dopolnjen osnutek bodo mestni svetniki potrjevali na seji 22. septembra.

Mariborska občina bo v osnutek podrobnega prostorskega načrta uvrstila več pripomb, ki jih je prejela v fazi javne razgrnitve: predvideli bodo podvoz pod progo med železniškim trikotnikom in Nasipno ulico. Posredovan jim je bil tudi pomislek, da je območje, kamor so nekoč odlagali pepel parnih lokomotiv, morda onesnaženo:

"To smo upoštevali, v odlok smo zapisali, da je pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja potrebna kemična analiza, ki bo določila tudi ukrepe za sanacijo tal," pojasnjuje Simon Tekavec iz sektorja za urejanje prostora.

Pripombe, naj območje namesto za parkirišče namenijo izobraževalnim ustanovam, niso upoštevali, saj je za ta namen predvideno sosednje zemljišče, pojasnjuje sogovornik:

"Ena pripomba je tudi bila, da bi se predvidela povezava z možnostjo podvoza proti Hoferju, saj naj bi območje med to trgovino in železniškim trikotnikom za svoje potrebe uporabila medicinska fakulteta in UKC."

Kompromis med številom dreves in sončnih celic bodo iskali v nadaljnjem načrtovanju. Omogočajo pa tudi gradnjo podzemnih garaž, k čemur bi privabili zasebnega investitorja. Enemu izmed sosedov, ki ga je zaskrbelo, da bo gradnja posegla na njegovo zemljišče, pa so odvrnili, da temu ne bo tako.