Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborska občina letos za dijaške in študentske štipendije namenja dobrih 100 tisoč evrov. Dijaki se lahko na razpis, ki je objavljen na občinski spletni strani, prijavijo do tega četrtka, 15. septembra, študentje pa do 14. oktobra.

Razpis je namenjen dijakom gimnazij in srednjega poklicnega izobraževanja ter študentom, ki so slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor ter izkazujejo nadarjenost:

"Da so v preteklem šolskem oziroma študijskem letu kot dijaki dosegli povprečno zaključno oceno 4, študentje pa 8. Pogoj pa je tudi, da so v tem obdobju dosegli izjemne dosežke," pojasnjuje Tatjana Rebernik z občinskega sektorja za izobraževanje.

Med posebne dosežke štejejo med drugim najvišja priznanja s šolskih, univerzitetnih, klubskih in občinskih tekmovanj, avtorska in poustvarjalna dela ter relevantne objave, razstave in nastopi. Ob koncu šolskega leta pa morajo prejemniki izkazati, da so ga uspešno zaključili ali pa posredovati ustrezno opravičilo.

Število štipendij je omejeno

V preteklih letih so prejeli v povprečju do 130 prijav in izbrali do 52 prejemnikov, še pojasnjuje sogovornica:

"Dijaki prejmejo mesečno 130 evrov, študentje, ki študirajo v Sloveniji 190 evrov, tisti, ki študirajo v tujini, pa 250 evrov."

Rezultati razpisa bodo znani predvidoma decembra.