Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska univerza in podjetje SAB-LS sta podpisala pogodbo o utirjanju nanosatelita Trisat v zemeljsko orbito. Satelit so skoraj v celoti razvili mariborski strokovnjaki s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter podjetja Skylabs.

Predvidoma avgusta bodo na izstrelišču v Francoski Gvajani zahrumeli motorji rakete Vega C, ki bo v vesolje ponesla prvi slovenski nanosatelit. Že čez nekaj minut zatem bo Trisat krožil več kot 500 kilometrov nad Zemljo. Znanstveniki pa bodo z nestrpnostjo ugotavljali, ali napredni sistemi delujejo. Kratkovalovne infrardeče kamere, procesorja PicoScy in drugih izumov v vesolju še niso preizkusili.

Satelit je plod večletnega dela in odličen primer povezovanja univerze in industrije. Je tudi pomemben korak k internacionalizaciji slovenske vesoljske industrije. Profesor Iztok Kramberger poudarja, da so slovenski znanstveniki v svetovnem vrhu pri miniaturizaciji vesoljske tehnologije.

Milijon in pol evrov vreden projekt so sofinancirali država, Evropska vesoljska agencija in podjetje Skylabs. Ista raketa bo v vesolje ponesla tudi slovenski satelit Nemo HD.