Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki skoraj 4 mesece po volitvah v mestnem svetu še ni uspel skleniti koalicije, na včerajšnji seji ni prejel podpore za podražitev vrtcev, čiščenja odpadnih voda, javnega prometa, pohorske vzpenjače in širitve plačevanja parkirnin na sobote. Slednje je z dnevnega reda umaknil sam, preostale pa svetniki. Ker so bile podražitve upoštevane tudi v prvem branju letošnjega občinskega proračuna, ostaja glede njegove dokončne potrditve več nejasnosti.

Svetniki, predvsem Gibanja Svoboda in po novem združenih List Franca Kanglerja in SDS, so z zavrnitvijo podražitev občino obremenili za 5 milijonov evrov in blokirali razvoj, je bil kritičen župan Saša Arsenovič, ki predloga proračuna ne bo spreminjal, do potrditve pa bo vztrajal pri začasnem financiranju:

"Vse se bo dogajalo enako kot do zdaj, bodo pa seveda trpeli gospodarski subjetki, razpisi v kulturi in športu, verjetno tudi sociali, ampak to ni zaradi mene, ampak je to stvar politike, ki smo ji danes priča."

Da ni šlo za uskladitev z inflacijo, ampak krpanje proračuna, je bila kritična Karin Jurše iz Gibanja Svoboda:

"Za investicijo v Rotovž so že zdaj, ko je tam le jama, napovedali, da bo 5 milijonov dražja. Tako da tisto očitno nikogar ne sekira, teh 5 milijonov, ki gre v dobrobit naših prebivalcev, pa je očitno problem."

Tako pa Franc Kangler:

"Naj gospod župan vpraša gospoda predsednika vlade Goloba, kaj sta imela, da mu Golob iz Ljubljane žuga, ne pa, da na nas preliva odgovornost."

Župan ob tem pričakuje odpravo 27-milijonskega podfinanciranja občine s strani države, s čimer bi odpravili sporno, prav tolikšno, zadolževanje:

"Pozivam sedaj, ko imata SDS in Gibanje Svoboda novo koalicijo, da to izkoristijo v prid Maribora."

Karin Jurše pa zanima, zakaj k temu ni tako odločno pozival tudi prejšnje vlade:

"To ni zadeva od včeraj. To je zadeva mnogih let in očitno do zdaj ni bilo problem o tem govoriti, je pa seveda zagotovo zdaj to problem."

Prilagoditev proračuna v Gibanju Svoboda prepuščajo občini, Kangler pa pričakuje več sredstev za ceste, šport in projekte izven središča.

Farmadent prodan z grenkim priokusom

Čeprav je Državni zbor pred dvema letoma spremenil zakon, ki je občinam prepovedoval hkratno lastništvo lekarn in veletrgovcev z zdravili, so mariborski mestni svetniki včeraj podprli prodajo občinskega podjetja Farmadent. Prodaja farmacevtskega grosista, ki je nekoč ustvarjal milijonske dobičke, zadnja leta pa izgubo in se je po opozorilih direktorja znašel pred stečajem, je dolga leta razdvajala mariborsko politiko. Svetnica Levice Tatjana Frangež:

"Kar se mene tiče, je danes žalosten dan, ki predvsem kaže na to, da nam je v tej Sloveniji precej vseeno za naša podjetja. V primeru Farmadenta moram pokazati s prstom na državo, ki je omogočila tekmecem, da so ga stisnili v kot v vseh teh letih, ko ga je držala v agoniji, ali bo lahko ostal v javni lasti ali ne."

Svetnike je skrbelo, kaj bo po prodaji s 73 zaposlenimi.

Zaradi potrebne odobritve agencije za varstvo konkurence in več odložnih pogojev v prid kupcu, podjetju Salus, pa je zavladal pesimizem, ali bodo lastnice, mariborska in okoliške občine, sploh prejele predvidenih 8,46 milijona evrov kupnine.

Na predlog svetnika Stojana Auerja pa bo razloge za neuspeh podjetja raziskala preiskovalna komisija.