Mariborska livarna Maribor se s težavami v poslovanju sooča že od izbruha gospodarske krize. Za njimi sta dve prisilni poravnavi, njihov lastnik, slaba banka, pa je za enega največjih zaposlovalcev v Mariboru že dvakrat iskal novega lastnika, a do prodaje nato ni prišlo. Kljub temu, da so podjetje v preteklosti že razdolžili, stari dolgovi še vedno najbolj ovirajo poslovanje. Prejšnji mesec bi Mariborska livarna tako v skladu s programom prestrukturiranja državi morala nakazati 764 tisoč evrov za poplačilo obveznosti, a so se dogovorili, da bodo znesek poravnali obročno v naslednjih petih letih.

Če je Mariborska livarna Maribor lansko leto končala z izgubo v višini 1,4 milijona evrov, pa je v prvi polovici letošnjega leta poslovala pozitivno, nekaj izgube so nato pridelali čez poletje, a jo bodo predvidoma izničili od konca leta. Mariborska livarna Maribor namreč letos beleži 5-odstotno rast prodaje, za naslednje leto pričakujejo 10-odstotno rast. Ker pa so vezani na avtomobilsko industrijo, bi lahko te načrte prekrižala nova gospodarska kriza. A ta za družbo z okrog 500 zaposlenimi ne bi smela biti usodna.

Kljub solidnemu stanju in obetom za naslednji dve leti pa ima Mariborska livarna Maribor težave s plačilom starih obveznosti do upnikov. 764 tisoč evrov bodo tako državi namesto v enem obroku plačali v naslednjih petih letih.

Lastnik Mariborske livarne Maribor je slaba banka, ki je obenem tudi njihov največji upnik, saj so prevzeli posojila podržavljenih bank in jamstvo za 3,5 milijona vredno posojilo. Od tam so nam na vprašanje, ali načrtujejo nov prodajni postopek za svojo družbo, odgovorili da zaenkrat ne, se bo pa to verjetno spremenilo že naslednje leto, sploh če bo poslovanje ostalo stabilno in bo mogoče Mariborsko livarno Maribor prodati po ustrezni ceni.

Foto: Radio Maribor/mmc
Foto: Radio Maribor/mmc