Za Marprom je bilo leto 2020 izjemno težavno, saj je na njegovo delovanje močno vplivala epidemija. Ker to mariborsko javno podjetje za mestni potniški promet upravlja tudi pohorska smučišča, je na poslovanje vplivala med drugim ena najtoplejših zim v zadnjih desetletjih. Trenutno je od 250 zaposlenih na čakanju še okoli 30 odstotkov delavcev.

Lani pet mesecev tako rekoč niso poslovali, izpad prometa je presegel 3 milijone evrov, kar je ob 78-odstotnih stalnih stroških pomenilo katastrofo, razmere opisuje direktor Marproma Bernard Majhenič: »Vseeno smo skozi vse državne pomoči, ki so bile na razpolago, z dokapitalizacijo mariborske občine, ki je tu odigrala levji delež, poskušali izvleči najboljše. Rezultatov za preteklo leto sicer še nimamo, a vse kaže, da smo ga zaključili z zares minimalno izgubo, glede na to, kar se je dogajalo.«

Leta 2019 so imeli nekaj čez 15 milijonov prihodkov, lani dva manj, od tega so dobili milijon in pol državne protikoronske pomoči. Stanje je negotovo tudi letos, saj avtobusi še vedno ne vozijo kot pred epidemijo, ampak je voženj za polovico manj, potnikov pa v primerjavi s predkoronskim časom zgolj 30 odstotkov. »V letu 2019 smo prepeljali štiri milijone potnikov, za lani tega podatka še ni, a ocene so, da to število ni preseglo milijon osemsto tisoč potnikov,« pravi Majhenič.

Kljub negotovim razmeram pa letos v sodelovanju z občino načrtujejo milijon tristo tisoč evrov vredno naložbo – nakup dveh 12-metrskih električnih avtobusov in vzpostavitev polnilnice za hitro polnjenje avtobusov.

Kot je znano, bo Marprom do konca leta upravljanje smučišč prenesel na novo občinsko podjetje Šport Maribor. »To nam bo omogočilo, da nekako normalno zadihamo. Navsezadnje imamo na Pohorju vloženih veliko sredstev, za katere računamo, da jih bomo ob prenosu dobili povrnjene. S tem bi se nam v prihodnjih letih v naši primarni dejavnosti, to je upravljanje z mirujočim in mestnim avtobusnim prometom, stanje normaliziralo,« pravi direktor Marproma Bernard Majhenič in dodaja, da letos ne načrtujejo podražitve avtobusnih vozovnic.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik