Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mednarodna šola v Mariboru bo prve učence sprejela septembra 2023. Čeprav so na mariborski občini napovedali, da bo šola zaživela v prihodnjem šolskem letu, se je vpis zamaknil zaradi nedoseženega dogovora o dodatnem državnem financiranju. Šolo z mednarodnim IB programom v angleškem jeziku bodo izvajali za otroke med 3. in 19. letom, in sicer na Osnovni šoli Leona Štuklja in II. gimnaziji Maribor.

Mariborska šola, ki bo izvajala mednarodni program, bo to leto namenila izobraževanju učiteljev, izpeljali pa bodo še nekaj birokratskih in infrastrukturnih posodobitev.

Mestna občina je bila pri pridobitvi državnega sofinanciranja namreč neuspešna, razlaga podžupanja Alenka Iskra: »Marca smo na sestanku na pristojnem ministrstvu prišli do zaključka, da možnost financiranja zagonskih stroškov v prvih letih, ko v program še ne bo zadostnega vpisa, ni pravno-formalno urejena. To je tudi glavni razlog, da šola letos ne bo odprla vrat. Na potezi je ministrstvo, da pripravi ustrezne podlage.« V prvih letih pričakujejo financiranje v znesku med 500 in 600 tisoč evrov za koledarsko leto.

Občina bo ob tem krila materialne stroške, starši šolajočih pa šolnine, ki bodo primerljive sorodni mednarodni šoli na OŠ Danile Kumar v Ljubljani, dodaja Iskra: »Šolnine bodo med 6.500 in 7.000 evrov.«

Vodenje mednarodnega programa je ob pomoči občine in Druge gimnazije Maribor prevzela Osnovna šola Leona Štuklja. Kot pojasnjuje ravnatelj Mirko Škundrić, že razmišljajo o infrastrukturnih posodobitvah: »Prilagodili bomo prostore, kupili opremo. Zgradili bomo tudi verjetno montažni balon, ki bo namenjen športu. Obnovili bomo pripadajoča igrišča.«

Ob informativnem vpisu, ki se je končal v prvih mesecih tega leta, je sicer interes izkazalo 20 otrok. Na občini upajo, da bo zanimanje ob formalnem vpisu še večje.