Mojca Andrej je učiteljica, performerka, pesnica, avtorica romana o sodobni šoli, kjer ni več časa za učence.Foto: Radio Maribor/Arhiv avtorice
Mojca Andrej je učiteljica, performerka, pesnica, avtorica romana o sodobni šoli, kjer ni več časa za učence.Foto: Radio Maribor/Arhiv avtorice

Roman z naslovom Kavč učiteljice Veronike razkriva storilnostno naravnan šolski svet, kjer učitelji nimajo več časa, prostora in moči za osebni odnos do učencev in njihove težave, svet, v katerem sebe izgubljajo tudi učitelji.

Roman v prvoosebni pripovedi učiteljice Veronike, ki bo kmalu dopolnila 50 let, odstira dogajanje v sodobni osnovni šoli, kjer je vse podrejeno redu, zapisanim pravilom, tekmovanju za ocene in točkam za napredovanje ter vedno hitrejšemu ritmu vsakdana. Veronika je že na začetku šolskega leta vse bolj utrujena, nezadovoljna in nemočna ob dogodkih v razredu, na hodniku, v zbornici, pri ravnatelju in ob soočanju s težavami svojih učencev.

»Zgodba učiteljice Veronike je pravzaprav pripoved o današnji družbi, o mnogih med nami, vsak med nami se kdaj znajde v stiski«, pravi avtorica Mojca Andrej.

Roman poleg zgodbe o učiteljici Veroniki, ki se znajde v osebni in poklicni stiski ponuja še pripoved o dečku Lucijanu in mladi begunki Esmi zgodbo o premožni gospe Blauwasser.
Avtorica, tudi sama osnovnošolska učiteljica, opisuje resnično dogajanje v šolskem vsakdanu in osebne izkušnje, pravi, da se roman lahko bere tudi kot kritika našega šolskega sistema, četudi to ni bil namen.

Kavč učiteljice Veronike je prvi roman Mojce Andrej, ki pa je doslej že izdala tri pesniške zbirke za odrasle, eno za otroke in otroško literarno pripoved. Z romanom, namenjenim vsem, ki delajo v šolah, tudi staršem, je želela ponuditi čtivo, ki tolaži in opogumlja rahločutne in srčne ljudi, da se ob stiskah povežejo v prizadevanjih za bolj sočutno, prijazno družbo. Roman je izdala založba Litera.