Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Podravsko gospodarstvo že nekaj let beleži pozitivne rezultate, vztrajno se niža tudi število brezposelnih oseb, ki je konec avgusta na območni službi Zavoda za zaposlovanje Maribor padlo pod številko 10 tisoč. A ne glede na pretekle pozitivne kazalce se podjetja in obrtniki v regiji zavedajo, da se bo predvsem zaradi krize avtomobilske industrije ekonomska slika kmalu spremenila, na negativna nihanja pa so pripravljeni.

Trenutna ekonomska slika v Podravju je zelo spodbudna. Stopnja registrirane brezposelnosti ob koncu junija je po besedah Mirjane Zgaga z mariborske območne službe Zavoda za zaposlovanje 9,3 odstotka. Ob koncu avgusta je bilo na zavoda prijavljenih 9.835 brezposelnih oseb.

Tudi podravsko gospodarstvo že več let dosega pozitivne rezultate, želja pa je približati se slovenskemu povprečju v drugih kategorijah pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. »V regiji še vedno capljamo za slovenskim povprečjem oziroma smo bistveno nižje po dodani vrednosti, povprečni plači na zaposlenega in tudi odhodkih načeloma, drugače pa smo lahko zelo zadovoljni«.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko pa izpostavlja, da so za obrtniki in podjetniki zelo uspešni skoraj trije kvartali. Še zmeraj potrebujejo nove vire, v tehnološkem in kadrovskem smislu, zagotovo pa je na področju avtomobilske industrije, ki najbolj vpliva na rast, izjemno dosti pa je tudi podizvajalcev, pa se že pojavljajo kazalniki umirjanja. To velja za zadnje četrtletje in prvo v letu 2020.

Podjetniki in obrtniki so na to pripravljeni, dodaja Pulko, še zmeraj pa cveti gradbeništvo, ki pa ga – podobno kot druge panoge – tare pomanjkanje kadra. »Naši delodajalci napovedujejo do konca leta kar 4088 novih zaposlitev oziroma potreb za varilce, orodjarje, usmerjevalce in raznašalce pošte, zidarje, elektroinštalaterje, tesarje in monterje kovinskih konstrukcij«.
Slednjih pa med brezposelnimi ni, pojasnjuje Mirjana Zgaga iz Zavoda za zaposlovanje, zato bodo podjetniki in obrtniki kratkoročno rešitve znova iskali v tujini.