Nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta je po izboru radijskih poslušalcev prejel Leopold I. s pesmijo Kinderšpil. Foto: Mediaspeed.net
Nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta je po izboru radijskih poslušalcev prejel Leopold I. s pesmijo Kinderšpil. Foto: Mediaspeed.net

Sinoči se je v Mariboru že tretjič zapored odvil Dan nove slovenske glasbe Frišno/Fresh. Z njim so se v regionalnem RTV centru Maribor poklonili novi slovenski glasbi in podelili tudi dve nagradi. Nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta je po izboru radijskih poslušalcev prejel Leopold I. s pesmijo Kinderšpil. Po mnenju strokovne komisije pa je nagrado za najboljšo izvedbo dobil Vlado Kreslin s skladbo Skači Marko.

V Veliki dvorani SNG Maribor se je sinoči v glasbeni preobleki Big banda RTV Slovenija predstavilo deset najboljših novih slovenskih skladb, izbranih po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si. Med radijskimi poslušalci je največji vtis pustil Leopold I. s skladbo Kinderšpil, ki je postala naj nova slovenska skladba zadnjega leta. "Zelo sem počaščen, presenečen, sploh glede na to, ker je bila res močna konkurenca ful dobrih muzičarjev, ful dobrih komadov. Jaz bi se sam zelo težko odločil, kateri je bil najboljši, tako da sem zelo vesel."

Strokovna komisija pa je podelila tudi nagrado za najboljšo izvedbo z Big bandom. Ta je šla v roke Vladu Kreslinu s skladbo Skači Marko. "Nimam besed, hvala lepa publiki, žiriji. Jaz sem vesel, da sem v tej mladi ekipi sodeloval, nisem niti razmišljal o kakšnih teh nagradah. Ampak lej, hvala lepa, sem hvaležen."

Poleg radijskega prenosa na Radiu Maribor in Radiu Si je bila letošnja novost tudi neposreden prenos na 1. programu Televizije Slovenija, kar so si prizadevali že od začetka - pove odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek: "Zelo veseli smo, da se je tako v lokalnem okolju kot tudi v širšem štajerskem in tudi nacionalnem prepoznala ta prireditev kot nekaj pomembnega, inovativnega, drugačnega, nekaj veselega, pa tudi z vidika RTV-ja ne tako zelo tradicionalnega."

Vabljeni k ogledu prenosa iz SNG Maribor:

Frišno - Dan nove slovenske glasbe

Zmagovalna skladba Kinderšpil (Leopold I.):

Zmagovalna skladba Kinderšpil (Leopold I.)