Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Univerza v Mariboru je že 10-ič izbrala najboljšo študentko oziroma študenta. Za minulo študijsko leto je to postala prava Živa Šuta.

Živa Šuta se je večkrat uvrstila med 5 odstotkov najboljših študentov svoje generacije. Ob več priznanjih je komisija mariborske Univerze izpostavila Živino raziskovalno delo na področju zaščite žvižgačev, nadzora nad delom policije in temeljnih pravic in izzivov v dobi digitalizacije.

"Ni dovolj samo, da si uspešen pri izpitih, torej v študijskih aktivnostih, ampak tudi obštudijskih aktivnostih. Mislim, da je to zelo pomembno in jaz bi tudi spodbudila vse mlajše študente, da se čim bolj vključujejo v obštudijske dejavnosti, ker je to tisto, kar jih bo naredilo drugačne, kar jih bo obogatilo, jim dalo neke izkušnje za prihodnje, za njihove poklice," je nagrajenka povedala po podelitvi. Prav raznovrstno udejstvovanje pa je za razvoj študenta ključno, je dodal rektor Zdravko Kačič:

"Ocena pri študiju predstavlja nekako polovico uteži pri izboru najboljšega študenta, preostala polovica pa so potem raziskovalno delo, obštudijske dejavnosti, tudi aktivnosti, ki so povsem izven univerze, ki kažejo na to, da tudi unverza vspodbuja to, da se študentke in študentje udeležujejo v širši skupnosti in delajo za dobrobit širše skupnosti."

Izbirna komisija je prejela 27 popolnih vlog študentov s 13-ih fakultet. Na drugo mesto je umestila študenta Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Nejca Novaka, na tretje pa Martina Domajnka s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.